Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

V.l.n.r. burgemeester Romina Vanhooren, schepen Jens Balliere, Sandra Soetaert (Westtoer), Anja Depoorter (Middenkustpolder), Dirk Baerteman (Middenkustpolder), schepen Gino Dumon, gemeenteraadsvoorzitter Stafaan Reynaert. Vooraan provincieraadslid Anthony Dumarey en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu stelde de site aan het bufferbekken voor. “Eind 2020 lanceerde de Provincie West-Vlaanderen samen met Westtoer een oproep binnen het subsidiereglement ‘Beleef West-Vlaanderen’.

Met dit reglement wilde het provinciebestuur inspelen op de relance van de toeristische sector tijdens na de coronacrisis. Het reglement wilde ook een impuls geven aan de toeristische beleving in West-Vlaanderen.”

Duurzame ingrepen

Een van de subsidiedoelstellingen daarbij was de realisatie van recreatieve hotspots. “Dit zijn plekken in de publieke ruimte die belevingsvoller worden voor de recreant door verschillende creatieve, duurzame ingrepen of waarbij het comfort van de gebruiker verhoogd wordt en ingrepen eventueel zelfs bijdragen aan de veiligheid. Voorbeelden daarbij zijn: belevingsvolle en kwalitatieve picknickplekken, ligzetels, spelelementen en uitkijkpunten”, aldus nog de gedeputeerde van Toerisme. “Belangrijke voorwaarde daarbij was wel dat zo’n hotspot bij voorkeur gelegen was onmiddellijk langs of op een provinciale, bewegwijzerde recreatieve route en/of knooppuntennetwerk voor fietsers en wandelaars.”

Stad Oudenburg pikt graag in op dergelijke initiatieven en ziet er opportuniteiten in om bijzondere rustplaatsen aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers. Daarom werd beslist een subsidiedossier in te dienen voor het bufferbekken in Ettelgem. “Dit bufferbekken is een mooie plek om te vertoeven. We wilden al een tijdje aan de slag met de site. Daarom hebben we ons aangemeld bij Westtoer voor het realiseren van het bufferbekken als recreatieve hotspot”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.

Picknickbanken

“De centrale ligging van de site langs knooppuntenroutes is uitstekend, alsook de nabijgelegen Romaanse kerk en het natuurdomein De Hoge Dijken zijn op wandelafstand. Ondertussen werden al verschillende picknickbanken en fietsnietjes geïnstalleerd”, aldus nog Romina Vanhooren. (LIN)