Nieuwe omgevingsvergunning Tabaksbloem nodig na negatief verslag van de brandweer

Salons Tabaksbloem in de Ommegangstraat bevindt zich vlakbij de spoorweg. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Het schepencollege heeft de klacht van Vlaams Belang Kortrijk en Wervik tegen de uitbating van de Salons Tabaksbloem in de Ommegangstraat ontvankelijk doch ongegrond verklaard. Op basis van een negatief brandweerverslag worden er momenteel enkel activiteiten met maximum 50 deelnemers toegelaten.

Er werd een klacht ingediend tegen de stedenbouwkundige ambtenaar van de stad Wervik, omdat de vzw Amal Al Madina promotie zou maken op diverse websites en sociale media in Frankrijk. Daarbij zouden de Salons Tabaksbloem zichzelf een moskee noemen en werd er blijkbaar publiciteit gemaakt voor gebedsdiensten. Volgens de indieners is hier sprake van een stedenbouwkundige overtreding gezien het pand is vergund als horecagelegenheid en bij een functiewijziging moet opgetreden worden. “De indieners van de klacht werden door ons op de hoogte gesteld van de beslissing van het schepencollege”, zegt algemeen directeur Mieck Vos van de stad Wervik.

Aanvraag onvolledig

“De indieners wilden ook op de hoogte blijven van de voortgang in de omgevingsvergunning. De dienst leefomgeving krijgt daarom de opdracht een brief te sturen met een tijdslijn van de ondernomen en toekomstige acties. De vereniging vzw Amal Al Madina wordt aangemaand om binnen de 45 dagen een nieuwe aanvraag in te dienen en er wordt een overleg ingepland. Vanuit de dienst leefomgeving werd gevraagd om de aanvraag opnieuw in te dienen omdat er het een en ander ontbrak, ze gingen deze feedback geven om er zeker van te zijn dat de aanvraag nu volledig zou zijn qua info.”

OPenbaar onderzoek

De nieuwe aanvraag zal dus weer gepaard gaan met een openbaar onderzoek. De organisatie die de gebouwen sedert maart vorig jaar huurt en eigenaar Christophe Denys worden uitgenodigd voor een hoorzitting hierover.

Eerder liep tot begin augustus een openbaar onderzoek over de aanvraag voor een bestemmingswijziging van Salons Tabaksbloem van horecazaak tot gemeenschapsvoorziening. De vzw Amal Al Madina gebruikt Salons Tabaksbloem als gebedsruimte. Voor de kinderen gaan er ook koranlessen door.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier