Nieuwe kinderopvang in voormalig Café De Zwaan: “Locatie uitstekend geschikt voor kinderopvang”

Twaalf jaar na de cafébrand krijgt het pand een nieuwe invulling. V.l.n.r.: Steven Bogaert, Steven Kindt, Gerdy Desmedt, Ann-Sofie Verhelst, Jelle Goderis, Freddy Durand, Ann Gunst en Ria Pattyn. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

VZW Kinderopvang De Hoeksteen opent in september een nieuwe kinderopvang in Lichtervelde. Kinderopvang Felix krijgt een onderkomen in het gebouw waar vroeger Café De Zwaan was. “Deze unieke locatie met vele herinneringen voor de Lichterveldse bevolking krijgt op deze manier terug een bestemming.”

Gedelegeerd bestuurder Gerdy Desmedt geeft aan dat er in de regio een nood is aan meer kinderopvangplaatsen. “Via onze sociale dienstverlening werden we geconfronteerd met de acute nood aan kinderopvang in de regio. Dus besloten we vanuit onze maatschappelijke opdracht in samenwerking met het gemeentebestuur van Lichtervelde als partner hier een oplossing voor te zoeken.”

Café De Zwaan

Café De Zwaan werd in 2012 vernield door een hevige brand. In 2015 ging het tegen de vlakte en werd het opnieuw opgebouwd. Pas nu, in 2024, krijgt het gebouw een nieuwe invulling. “Deze unieke locatie met vele herinneringen voor de Lichterveldse bevolking krijgt op deze manier terug een bestemming. Bovendien is de locatie uiterst geschikt voor een kinderopvang. Het is een ruim pand met veel lichtinval op de markt waar ruime parkeermogelijkheden zijn”, zegt Gerdy Desmedt.

VZW De Hoeksteen

VZW De Hoeksteen is een relatief jonge initiatiefnemer binnen de kinderopvangsector. In 2022 startte een eerste opvanglocatie in Kortemark. “Intussen vind je kinderopvang Felix ook in Merkem, Wervik, Moorslede en Dadizele”, zegt directeur van kinderopvang De Hoeksteen, Jelle Godderis. VZW De Hoeksteen werkt met mensen in dienstverband, niet op zelfstandige basis. “Uitstekend opgeleide medewerkers zullen er elke dag de kleintjes met open armen ontvangen en verzorgen.”

Opvang Vlaanderen

Sinds kort werkt de gemeente Lichtervelde samen met Opvang Vlaanderen, een online platform dat ouders en aanstaande ouders makkelijker maakt om opvang te vinden voor baby’s en peuters, van 0 tot 3 jaar. Ouders kunnen zich hierop aanmelden maar mogen ook rechtstreeks mailen naar info@kinderopvangfelix.be. “We kunnen wel pas concreet de ouders inschrijven zodra een exacte startdatum bekend is”, geeft directeur Godderis mee. “Er zijn op dit moment ook enkele spontane sollicitaties binnengekomen, maar de publicatie van de vacatures gebeurt in de eerstkomende weken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier