Nieuwe huisartsenwachtpost aan ziekenhuis gaat open: “Beter voor patiënt en arts”

Dr. Alison Helsmoortel (links), tot eind vorig jaar coördinator van de huisartsenwachtpost en nu nog bestuurslid bij de Huisartsenkring Oostende-Bredene, en Hanne Bossaer, coördinator Interne Zorg van het AZ Oostende, zijn blij met de vernieuwde huisartsenwachtpost. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vrijdagavond opent de huisartsenwachtpost aan de Konterdamkaai, vlak naast het ziekenhuis AZ Oostende. De huisartsenwachtpost bevond zich vroeger in de Edith Cavellstraat, maar sluit nu onmiddellijk aan bij het ziekenhuis. Het is niet de bedoeling dat mensen er zomaar binnenlopen. “Het is erg belangrijk dat je je vooraf meldt via het nummer 1733”, zet dokter Alison Helsmoortel van de Huisartsenkring. Het wordt wel een uitdaging om de extra drukte op te vangen.

Het is al een hele tijd geleden dat je ‘meneer doktoor’ ook ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend kon opbellen en dat die ter plaatse kwam bij zijn patiënten. Ook in Oostende werd in 2012 uiteindelijk een huisartsenwachtpost opgericht. Die was tot eind 2023 gevestigd in de Edith Cavellstraat. Huisarts Alison Helsmoortel was tot eind vorig jaar coördinator van de huisartsenwachtpost en is nu nog bestuurslid bij de Huisartsenkring Oostende-Bredene. Ze duidt de werking: “De wachtpost vangt het werk voor de huisartsen buiten de normale uren op. Zo moet niet alles via huisbezoeken gebeuren, maar via consultaties. Die vaste locatie is ook efficiënter. Een arts op huisbezoek ziet gemiddeld één patiënt per uur, op de post zijn dat er drie per uur. Mensen vragen wel nog te vaak onterechte huisbezoeken aan. Het is de bedoeling dat ze zich verplaatsen naar de wachtpost. Op een weekenddag zijn er wel 60 oproepen; jaarlijks een 6.000-tal. Op weekdagen hebben we 4.000 oproepen per jaar.”

Openingsuren

De huisartsenwachtpost is elke avond tussen 19 en 23 uur open en in het weekend en op feestdagen van 7 tot 23 uur. “Na die momenten kan je terecht in de huisartsenwachtpost van Brugge of kunnen in extreme noodgevallen huisbezoeken aangevraagd worden. Dan bel je best voor 22 uur”, legt dokter Helsmoortel uit. Een 60-tal huisartsen uit Oostende-Bredene werken mee. “Zij voorzien in een beurtrol de permanentie van de huisartsenwachtpost, waarbij één arts ter plaatse blijft en één arts op de baan huisbezoeken doet. Alle huisartsen in de regio nemen deel. Dat betekent voor hen dat ze jaarlijks een 15-tal wachtdiensten moeten doen.” Terwijl de permanenties vroeger enkel door de huisartsenkring Middenkust gebeurden, is dat sinds begin 2024 onder de vleugels van HAWAP vzw met ook de huisartsen van Brugge en Knokke. “Het groter geheel zorgt ervoor dat de werklast voor de artsen beter kan verdeeld worden. In 2024 zullen de artsen van Oostende-Bredene de wachtpost in Oostende bemannen, vanaf 2025 wordt het gedeeld over de hele poule.”

Zomaar binnenlopen bij de huisartsenwachtpost kan, maar wordt afgeraden. Je moet vooraf bellen. “Om een juiste inschatting te maken of mensen naar de spoed of huisartsenwachtpost moeten, is het erg belangrijk dat je vooraf belt naar 1733. Via een reeks vragen en triageprotocollen gaan medewerkers na hoe mensen het best kunnen geholpen worden. Ze geven advies of je daags nadien naar de gewone huisarts moet of meteen naar de huisartsenwachtpost of spoed”, zegt Alison. De voorbije anderhalve maand draait het systeem goed: “We merken dat mensen de stap zetten naar 1733 en het onthaal op de huisartsenwacht goed loopt. Het kan hier wel soms druk zijn, vooral op zaterdag- en zondagmorgen.” Die drukte heeft ook te maken met het doorsturen vanuit het nieuwe fusieziekenhuis AZ Oostende, palend aan de wachtpost: mensen die zich daar op spoed aanmelden met niet-acute problemen, worden nu doorgestuurd.

“Voor voorschriften voor chronische pathologie, lichte virale infecties, een verkoudheid of banale buikgroep kunnen mensen best wachten. Die horen niet thuis op onze wachtpost. Maar we helpen de mensen uiteraard wel. Ook op de spoed komen mensen terecht, die dan doorverwezen worden en perfect in de huisartsenwachtpost kunnen geholpen worden. Zoals bijvoorbeeld met kneuzingen of verstuikingen, kinderen met oorontsteking of buikpijn.” Het grote voordeel van de nabijheid van het ziekenhuis is de veiligheid van zowel patiënt als arts. “Als er zich een noodsituatie voordoet, is er een knop die meteen de MUG oproept, waardoor we extra hulp kunnen inschakelen. En er is ook hulp als er voor de arts een bedreigende situatie is.”

In de wachtpost bevinden zich het onthaal, consultatieruimtes, stockage en de doorgang naar het AZ Oostende. “We kunnen patiënten van hier doorsturen voor bloedafname of onderzoek door beeldvorming in het ziekenhuis. Bij het AZ Oostende zijn ze ook tevreden. Hanne Bossaer, coördinator Interne Zorg van het AZ Oostende: “Er is een continuïteit van zorg voor de patiënten. De flow en de selectie voor wachtpost en spoed gebeuren beter dankzij de aanmelding via 1733. We bieden laagdrempelige eerstelijnszorg voor patiënten. Het is vaak heel concreet. Iemand met een vermoeden van breuk kan meteen naar de medische beeldvorming en er is ook een nauwe samenwerking met ons labo. De nabijheid van het AZ Oostende zorgt voor een meerwaarde inzake infrastructuur, zichtbaarheid, aankoop van materiaal, onderhoud en afvalverwerking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier