Nieuwbouw op Oosthove is geraamd op 7,2 miljoen euro: nieuwe polyvalente zaal klaar tegen eind 2027

Zo zal de nieuwe polyvalente zaal er middenin het groen op het stadsdomein Oosthove uitzien. (gf) © Regional
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Er is nieuws over de bouw van een nieuwe polyvalente zaal op het stadsdomein Oosthove. Het is de bedoeling dat de werken halfweg volgend jaar zouden aanvangen. De afwerking is voorzien tegen eind 2027. “We voorzien een budget van 7,2 miljoen euro, inbegrepen de bouw van een jeugdhuis, de kantoren van het Vrijetijdspunt en de omgevingswerken”, zegt burgemeester Youro Casier (Vooruit).

Het gaat alvast over een aanslepend dossier maar eindelijk is er schot in de zaak. Het architectenbureau Schepens uit Dadizele verzorgde dinsdagavond in het stadhuis vlak voor aanvang van de gemeenteraad een infomoment voor de politici. Tijdens de gemeenteraad werd nadien het participatieproject toegelicht door Björn Leleu, coördinator Vrije Tijd stad Wervik. Hij overliep de lange voorgeschiedenis. “Eerst werd gedacht aan de renovatie van de bestaande stadszaal die al dateert van 1968. Uiteindelijk viel de keuze op een nieuwbouw op de plek waar zich nu het gesloten zwembad Ter Leie bevindt”, lichtte hij toe.

Geen schouwburg

“De nieuwe polyvalente zaal wordt geen schouwburg zoals in het GC Gilwe in Geluwe maar wel een breed bruikbare zaal, vergelijkbaar met de polyvalente zaal in het GC Gilwe”, zegt Björn Leleu. “In het kader van het participatietraject gaan we diverse infomomenten voorzien. Digitaal op dinsdag 20 februari voor alle verenigingen en daags nadien voor alle andere geïnteresseerden.”

“Niet iedereen zal het digitale infomoment kunnen volgen, en daarom zal er ook op woensdag 20 maart een fysiek infomoment zijn in de annexe van de stadszaal Oosthove. Het is de bedoeling dat we eind juni tot de finalisering van het participatietraject komen. Net zoals met het GC Gilwe komt er een begeleidingscommissie. Met onder meer vertegenwoordigers van de cultuurraad, seniorenraad, jeugdraad, de politieke fracties en ook twee buurtbewoners uit de heel dichte omgeving.”

“De nieuwe polyvalente zaal wordt geen schouwburg”

Tegen vrijdag 8 maart kan iedereen zich kandidaat stellen als buurtbewoner, deskundige of vertegenwoordiger van de adviesraden. Kandidaturen moeten ingediend worden bij info@wervik.be. Het staat de mensen vrij om ook een korte motivatie hieraan toe te voegen.

De plannen zullen vanaf woensdag 21 februari terug te vinden zijn op www.8940spreekt.be.

Mobiele tribune

Centraal komt de evenementenhal met een oppervlakte van 570 vierkante meter. Er komt een mobiele tribune voor 380 personen en een bar met acht lopende meter toog. De zaal zal geschikt zijn voor bijvoorbeeld een fuif, receptie, dansvoorstelling, concert, eetfestijn en kaartnamiddag.

De polyvalente foyer zal een oppervlakte van 192 vierkante meter hebben. Met een capaciteit voor 278 personen staand en 128 personen zittend. En een bar met tien lopende meter toog. “Met zicht op de Leie”, zegt schepen van Cultuur Bercy Slegers (CD&V). “Er komt ook een redelijk groot buitenterras.”

Jeugdhuis

Het jeugdhuis krijgt een aparte toegang en zal een oppervlakte van 150 vierkante meter hebben. De uitbating van de bars zal gebeuren door de verenigingen. De stad denkt alvast niet aan het zoeken naar een concessionaris. “De drankverkoop is voor de verenigingen hun grootste winst”, zegt de burgemeester. “Als het jeugdhuis open is, zal men gebruik kunnen maken van het mooie terras.”

Voor fuiven zal de nieuwe polyvalente zaal een capaciteit hebben tot maximum 825 aanwezigen. Ze voorzien 380 zitplaatsen.

BeePee verhuist

Er wordt ook een openbaar toilet voorzien. Er komt ook een overdekte fietsenparking met 125 plaatsen. Bert Verhaeghe (Team 2030) noemde het een heel mooi project. “Nodig voor Wervik”, zegt hij. “De eerste plannen zien er veelbelovend uit.” Zowel Nele Leroy (Team 2030) als Jari Denorme (N-VA) hielden een pleidooi om er ook een omnisportveld te voorzien.

Alle diensten van de Cel Vrije Tijd bevinden zich nu tijdelijk in het gewezen vredegerecht maar verhuizen ook naar Oosthove. Net zoals jeugdhuis BeePee dat al lang vragende partij is. Het jeugdhuis bevindt zich op de hoek van de Nieuw- en Donkerstraat. Men huurt dat pand. Ook de consultaties van Kind en Gezin zullen naar de nieuwbouw op Oosthove verhuizen. De kantoren zijn nu in de Scherpenheuvelstraat.

De bestaande zaal Oosthove wordt pas gesloopt nadat de nieuwbouw in gebruik is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier