Nieuw recyclagepark in Avelgem officieel geopend: “Een belangrijke dag voor onze gemeente”
Vrijdagavond werd in de Kortrijkstraat in Avelgem het fonkelnieuwe recyclagepark officieel geopend. Het grote publiek kan er vanaf 23 juli terecht.
“Dit is een belangrijke dag voor de gemeente Avelgem”, klonk het bij burgemeester Lut Deseyn. “Een paar jaar geleden zaten we toch met de handen in ons haar vanwege de energiecrisis en de stijgende grondstofprijzen. De bouw van een nieuw recyclagepark werd on hold gezet. Dat was een zeer moeilijke beslissing temeer omdat we allen beseften dat we dergelijke park en dienstverlening zeker nodig hadden. Na de moeilijke jaren zijn we er toch in geslaagd om de draad terug op te nemen en te kiezen voor een recyclagepark dat voldoet aan de hedendaagse normen.”
“Ik wil dan ook iedereen die hiertoe zijn steentje bijdroeg, de medewerkers van IMOG, de aannemer, studiebureau, maar niet in het minst onze directeur publieke ruimte Francky Platteau, hartelijk bedanken voor de goede samenwerking en mooie realisatie. Ik ben ervan overtuigd dat dit de goede beslissing was en er zeker toe zal bijdragen ons afvalcijfer naar beneden te drukken. Ook onze inwoners, maar ook die uit andere gemeenten, zullen kunnen gebruikmaken van deze belangrijke dienstverlening. Samen met de leden van het schepencollege ben ik preus en heel gelukkig met deze realisatie, nu nog in het najaar de nodige groenaanplant zodat het voor de omwonenden zeker leefbaar is.”
Milieustraatje
Naast inwoners van Avelgem kunnen ook inwoners uit Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruisem, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke, Zwevegem en Moen terecht in het recyclagepark. “We zorgen voor een vereenvoudigde tariefstructuur en een groter gratis aanbod onder andere via het milieustraatje. Daar kan je heel eenvoudig ‘recyclageshoppen’ om ook je kleine afvalsoorten goed te sorteren. Het afval dat je kwijt kan in het milieustraatje is helemaal gratis en wordt ook vaak uitgebreid.”
“Op het recyclagepark staat een container papier en karton en hard groenafval voortaan nu ook op het gratis gedeelte. Je kan eveneens tot 500 kilogram gratis zacht groenafval aanvoeren per gezin per jaar.”
“De betalende afvalsoorten gaan we wegen. Dit is een eerlijk systeem: je betaalt voor wat je aanbrengt. Het park is voorzien van een in- en uitweegbrug. Het park is toegankelijk voor alle inwoners via de elektronische identiteitskaart en bedrijven met vergelijkbaar afval met een aan te vragen smartcard. Ook tweedeverblijvers kunnen een smartcard aanvragen.”
Ruime openingsuren
“We voorzien ruime openingsuren: dinsdagnamiddag tussen 14 en 18 uur, woensdag en vrijdag van 9 tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 16 uur. Bovendien kunnen inwoners door de intergemeentelijke samenwerking ook op de andere intergemeentelijke recyclageparken terecht, waardoor het aantal mogelijke openingsuren nog veel groter wordt.”
“We raden aan om je afval thuis al te sorteren volgens de drie kleurgroepen op het recyclagepark. Zorg dat je ter plekke gemakkelijk kan uitladen. Aan de ingang staat een toegangszuil voor de controle met je elektronische identiteitskaart. Je krijgt pas toegang als je in een van de aangesloten gemeenten woont. Na het lossen, en indien je moet betalen, doe je dit aan de betaalautomaat in dezelfde zuil. Je kan afrekenen met bankkaart, cash of payconiq.”
“Om onze burgers bij te staan, zal er de eerste periode extra begeleiding zijn van een recyclagewachter. Bovendien hebben we een handige folder ontwikkeld boordevol tips en tricks en een kaartje dat je in het handschoenenkastje van je wagen kan bewaren met de adressen en openingsuren van alle intergemeentelijke recyclageparken. We zijn ervan overtuigd dat we met deze nieuwe infrastructuur onze dienstverlening naar de burger hebben verhoogd en onze taak voor betere restafvaldoestellingen succesvol hebben opgenomen.”
Inhaalbeweging
Er werd in Vlaanderen in het Lokaal Materialenplan 2023-2030 een streefdoel voorop gesteld voor de IMOG-regio van 97 kilogram restafval per inwoner per jaar tegen 2030. In Avelgem was dit in 2023 nog 139,65 kilogram. In de omliggende gemeenten werden, om dit te realiseren, de parken uitgerust met een weegsysteem. In Avelgem was dat tot voor kort een aanrekening per beurt en diende er een inhaalbeweging te gebeuren om te worden aangepast aan de eisen van een hedendaags afvalbeleid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier