Nieuw lokaal voor hondenclub uit De Haan is onderwerp voor discussie

Mario Verleene: "Als de prijs nu plots spectaculair zal stijgen dan kunnen we dat niet betalen." (foto BP)
Redactie KW

Net voor de verkiezingen werd de bouw van een nieuwe hondenclub in De Haan goedgekeurd. In de nasleep van 14 oktober werd dit dossier al gebruikt in de politieke strijd. In de gemeenteraad van donderdag werd het kostenplaatje van 407.000 euro ter kennisname meegedeeld aan de raadsleden. Een veel te hoog bedrag, zo vindt burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA), maar de gemeente is via Farys gebonden aan een contract. Bij KV De Haan hopen ze nu zo snel mogelijk op een overleg.

Eind 2017 keurt de gemeenteraad van De Haan de intentie goed om via Farys een nieuw lokaal te bouwen voor hondenclub KV De Haan. De plannen waren op dat moment echter nog niet concreet en er zou sprake zijn van een kostprijs van 100.000 euro. Op 2 oktober keurt het schepencollege de gunning van het dossier goed. De kostprijs is ondertussen echter al opgelopen tot 407.000 euro. Twee weken later zijn er verkiezingen. De nieuwe bestuursploeg is niet gelukkig met dossier maar kan niet meer terug.

“Wij zouden graag de verschillende verenigingen een gelijke behandeling willen geven. Nu is dat niet het geval. We kunnen weliswaar niet meer terug, want anders zitten we met een schadeclaim. Als we dat doen zijn we dat geld al helemaal kwijt. We proberen nu nog de 21 procent btw te recupereren en bekijken de mogelijkheid om het lokaal polyvalent te gebruiken. We zijn daar nog niet helemaal uit. Het is immers niet meer mogelijk om het gebouw nog enigszins aan te passen”, vertelt burgemeester Wilfried Vandaele.

Stapelplaats wielerclub

Schepen van Sport Mathieu Delbarge (Open & N-VA) vulde nog aan dat onderzocht wordt om in het lokaal een stapelplaats te voorzien voor de wielerclub. Paul Meyers van Bewust liet in de gemeenteraad optekenen dat de timing die door het schepencollege meegedeeld wordt niet klopt. “Het dossier is hier al in 2017 besproken en in oktober werd het dan toegewezen aan de aannemer.” Volgens burgemeester Wilfried Vandaele is dat echter niet correct. “In 2017 werd enkel goedgekeurd dat er zou samengewerkt worden met Farys. Het dossier is nooit naar de gemeenteraad gekomen.”

In de huidige hondenschool stak KV De Haan zelf heel wat werk. (foto BP)
In de huidige hondenschool stak KV De Haan zelf heel wat werk. (foto BP)

De hondenclub bestaat ondertussen al 35 jaar en organiseert elk jaar de zee-hondenwandeling met heel wat deelnemers. Voorzitter Mario Verleene van de hondenclub zit verlegen met het dossier. “Wij werden door het vorige bestuur in het ongewisse gelaten, maar ook nu is er nog geen overleg geweest”, vertelt Verleene.

Verkeerd georiënteerd

Er zijn dan ook enkele problemen in het dossier. “Onze mensen waren betrokken bij de opmaak van de plannen. Alleen werd er, zonder ons, beslist om de inplanting te veranderen en het clublokaal weer op dezelfde plaats te bouwen. De beslissing brengt enkele problemen met zich mee. Zo zullen we onder meer een tijdje zonder kantine zitten. We zullen dan waarschijnlijk containers moeten huren, maar wie zal dat betalen? Het gebouw werd ook ontworpen voor een andere locatie waardoor het nu verkeerd georiënteerd is.”

Huurprijs

Er zijn van bij de start enkele vreemde beslissingen genomen in het dossier. “Er wordt nu gesproken over een huurprijs, maar daar is nog nooit overleg over geweest met het vorige bestuur. Wij betalen nu heel weinig, maar we hebben het clublokaal dan ook volledig zelf geplaatst zonder inbreng van de gemeente. Als de prijs nu plots spectaculair zal stijgen dan kunnen we dat niet betalen.”

“Er werd nu in de gemeenteraad ook gezegd dat er eventueel een extra vereniging van het lokaal gebruik zou maken, maar dat is heel moeilijk in de praktijk. Er werd daarover ook nog niet met ons gesproken. Er was eerst een overleg met Farys en we hopen dat het gemeentebestuur nu zo snel mogelijk met ons rond tafel zal zitten. Ik heb enkele voorstellen om de kostprijs te drukken. Ik weet ook niet waarom het vorig bestuur zoveel geld wilde uitgeven aan dit project, ik begrijp dat de nieuwe burgemeester alle clubs op dezelfde manier wil behandelen”, besluit Verleene.

(Leen Belpaeme)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier