Nieuw cohousinproject 50&c.O in pand jeugdhuis OHK

Gillian Lowyck

In de Christinastraat 113, in het pand waar momenteel het jeugdhuis OHK zit, komt binnenkort een cohousingproject. Zes appartementen en vier patiowoningen rond een gemeenschappelijke tuin vormen er het project ’50&c. O’.

In de Christinastraat 113 wordt binnenkort gestart met een innovatief woonproject onder de naam 50&c. O. “Stad Oostende moedigt nieuwe woonvormen als cohousing en ecologische woonprojecten sterk aan”, licht schepen van Ruimte en Wonen Kurt Claeys (Open VLD) toe.

In de naam ’50&c. O.’, verwijst de ‘c.’ naar de Christinastraat en de ‘O.’ naar Oostende. Het getal ’50’ geeft aan dat dit woonproject gericht is op 50-plussers die kiezen voor de dynamiek van de binnenstad, maar toch willen genieten van een rustige plek. De ‘c’ en ‘o’ vormen samen ‘co’, wat aangeeft dat iedereen, ook mensen jonger dan vijftig welkom zijn.

Collectieve buitenruimte

“Dit pand werd verkocht door het AGGB (Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid, red.)”, zegt Kurt Claeys. “Het werd gekocht door een groep architecten, die van plan zijn om het pand grondig te renoveren. In het project komen zes appartementen en vier patiowoningen rond een gemeenschappelijke tuin. Het bestaande voorgebouw op de site wordt gerecupereerd en volledig gerenoveerd. De zes appartementen zullen zich in dat voorblok bevinden. De benedenverdieping wordt open gemaakt en ingericht als collectieve huiskamer met een bar, een keuken en een wasruimte. Die ruimte kan eventueel ook publiek gebruik worden voor lezingen en kleine concerten.”

In het binnengebied komen vier patiowoningen midden in de gemeenschappelijke tuin. In die collectieve buitenruimte is een waterpartij en een ‘wadi’ voorzien. Zo’n wadi zorgt voor waterinfiltratie bij regenweer. Het dak van de achterbouw is opgevat als collectieve tuin. De bestaande buitenruimte wordt dus vervangen door een collectieve groene ruimte. Omdat het gebouw zich in het hart van de stad situeert en dus in de onmiddellijke omgeving van alle voorzieningen ligt, worden geen parkeerplaatsen voorzien. Er wordt ingezet op het gebruik van de fiets en er komen 20 fietsenstallingen.

Emotionele waarde

In de rest van de straat zijn er momenteel ook renovaties bezig: “Zo wordt de hele straat opgewaardeerd”, zegt de schepen. “Het pand zelf is geen erfgoed, maar voor veel mensen heeft het toch een emotionele waarde. Dat het dus blijft bestaan, is mooi meegenomen.”

“Dit project werd begeleid door het Stadsatelier”, gaat Kurt Claeys verder. Het Stadsatelier bestaat ondertussen vijf jaar en bewaakt en stimuleert de architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit van de stad. “De neuzen stonden vrij snel in de juiste richting en dit was dan ook vrij snel in orde. Zo’n innovatief project is fantastisch. Zoiets steunen we dan ook volop met de stad. Er staan nog heel mooie projecten op de planning. We zijn bezig op de Oosteroever, de Vuurtorenwijk, Raversijde, het Hazegras… Allemaal projecten die méér zijn dan een gewoon appartementsgebouw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier