Nicolas Vermote is de nieuwe directeur van De Barkentijn in Nieuwpoort
Nicolas Vermote volgt Tonny Slembrouck op. Voor Nicolas betekent deze nieuwe functie een promotie. Eerder was hij er als salesverantwoordelijke in dienst.
Nicolas Vermote (36) woont in Nieuwpoort. Hij is getrouwd met Julie Catteeuw en is vader van twee dochters, Noor en Féline. Tot voor kort was hij salesverantwoordelijke van vakantiehuis De Barkentijn, dat wegens zijn specifieke, imposante bouwstijl een blikvanger is, zowel op de Zeedijk als aan de parallelle Albert I-Laan.
Na het vertrek van Tonny Slembrouck werd Nicolas tot directeur gepromoveerd. Verder klinkt zijn naam ook bekend in politieke kringen. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen was hij lijsttrekker voor Pro Nieuwpoort, waarna hij tot gemeenteraadslid verkozen werkt. Als naast dit alles nog tijd vrij blijft, gaat die naar zijn hobby’s: koken, lopen, muziek en lezen. We hadden een gesprek met de nieuwe directeur.
Je was kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen voor PRO Nieuwpoort. Heeft het een met het ander iets te maken?
Nicolas Vermote: “Ik was lijsttrekker en nu voorzitter van Pro Nieuwpoort en werd verkozen tot gemeenteraadslid. Mijn aanstelling als directeur heeft in de verste verte niets te maken met de politiek. Deze twee zaken staan los van elkaar. Als ik niet geschikt zou zijn voor de job, had ik die ook niet gekregen. Ik heb het vertrouwen gekregen van onze raad van bestuur op basis van mijn ervaring, kennis van het gebouw en de werking ervan en mijn geschreven beleidsvisie.”
Hoelang bestaat De Barkentijn al en in welke mate is het opzet van dit vakantiehuis gebleven en/of veranderd, bijgestuurd in de loop der jaren?
“De Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV) kochten in 1949 De Villa Crombez, gebouwd in Normandische stijl, aan met de bedoeling om er kindervakanties te organiseren. Ook vandaag nog valt de Barkentijn vzw onder de koepel van de socialistische mutualiteit Bond Moyson West-Vlaanderen. We zijn in de loop der jaren geëvolueerd van uitsluitend kindervakanties in de schoolvakanties tot een volwaardig jeugdvakantiecentrum dat het hele jaar open is. Hierbij ontvangen we vooral groepen in het weekend, zeeklassen gedurende de week en organiseren we een vijftal weekendarrangementen voor particulieren. Met een gemiddelde van meer dan 43.000 overnachtingen per jaar spelen we onze rol zowel op vlak van de lokale economie als in het kader van het sociaal toerisme. Het blijft wel onze ambitie om aan de Belgische kust betaalbare groepsvakanties mogelijk te maken in een aangepast, voldoende comfortabel en architectonisch waardevol gebouw op een toplocatie.”
Betaalbare vakanties aanbieden blijft onze hoofddoelstelling
Over hoeveel mensen heb je nu de leiding?
“Vandaag werken er 18 fantastische werknemers, die zich enorm flexibel opstellen om de Barkentijn optimaal te laten werken. Zonder hun dagelijkse inzet en motivatie zouden we die 43.000 overnachtingen nooit halen. Hun taakverdeling is zeer divers: we hebben koks, afwassers, een technische dienst, onderhoudspersoneel, conciërge en de administratieve krachten. Piekmomenten worden aangevuld met jobstudenten of flexijobs.”
Heb je zelf ervaring met jeugdwerking of vakantiewerking voor jongeren/kinderen?
“Neen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de ervaring die ik de afgelopen zes jaar heb mogen opdoen vanuit mijn functie in de Barkentijn. Voorts ben ik ook een geëngageerde ouder, die zich als voorzitter van de ouderraad De Vierboete in Nieuwpoort inzet voor alle kinderen van de school. Met ons jaarlijkse carnavalfeest in de zaal Iseland overschrijden we zelfs de schoolgrenzen. Alle Nieuwpoortse kinderen zijn hier welkom.”
Kan je je visie voor de toekomst van de Barkentijn uiteenzetten?
Mijn aanstelling als directeur heeft in de verste verte niets met de politiek te maken
“Met de Barkentijn vzw staan we de komende jaren voor enkele interessante uitdagingen. De verdere renovatie van de gevel, om er maar een te noemen. Ik hoop dit te kunnen afstemmen met de renovatie van het laatste stukje zeedijk-Veurnestraat; hiervoor kijk ik dan vooral richting stadsbestuur. Een mooie deadline hiervoor zou de viering van het 100-jarig bestaan van Villa Crombez in 2023 zijn. In datzelfde jaar zouden we dan ook onze 70ste verjaardag van het organiseren van kindervakanties kunnen vieren. 2023 wordt met andere woorden ons feestjaar. Ook wil ik de nodige aandacht besteden aan het duurzaam maken van de Barkentijn, het optimaliseren van de isolatie en het gebruik van hemelwater, alsook de mogelijkheid nagaan om zonnepanelen te installeren. De herinrichting van de binnenkoer met de daaraan gekoppelde veranda zou eveneens een mooi project zijn. Je merkt het, aan ideeën geen gebrek! Onze kerndoelstelling blijft evenwel om betaalbare vakanties aan te bieden, zodat iedereen, van welke rang of stand ook de mogelijkheid krijgt om aan zee te verblijven.”
Ben ik fout als ik denk dat De Barkentijn de jeugd als doelgroep heeft, of zijn er ook faciliteiten voor volwassenen?
“Wij zijn erkend als jeugdvakantiecentrum klasse-C met A-label voor toegankelijkheid, wat maakt dat onze belangrijkste doelgroep inderdaad de jeugd is. Dat neemt echter niet weg dat we in juni en september seniorengroepen ontvangen en in het weekend volwassenen. Ook onze zalen worden optimaal gebruikt voor vergaderingen, seminaries en congressen. Met acht volledige uitgeruste zalen zijn we toch wel een unicum in Nieuwpoort-Bad.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier