Nico Pattyn wint goud op Quiz Olympiade in Krakau: “Ik doe het voor de eer”

Nico Pattyn woont in Gent, maar heeft nog steeds een band met Langemark. (gf)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De naar Gent uitgeweken Langemarkenaar Nico Pattyn (53) draait al bijna twintig jaar mee aan de top van de Europese quizwereld. Afgelopen weekend verdedigde hij nog met verve de Belgische driekleur door met de nationale ploeg de quizolympiade in Krakau te winnen. “Ik ben een specialist geworden in thema’s als geschiedenis en aardrijkskunde.”

Dat Nico Pattyn niet zomaar de eerste de beste quizzer is, wordt al snel duidelijk als we zijn palmares overschouwen op zijn Wikipediapagina. Daarop prijken maar liefst negen gouden medailles op de Europese kampioenschappen. Op het WK haalde hij individueel het podium met bronzen medailles in 2005 en 2006. Zijn talent voor quizzen ontdekte Nico door met vrienden mee te doen aan een verenigingsquiz. “Ik werd derde en toen begon ik te beseffen dat ik er eigenlijk wel goed in was”, vertelt Nico. “Ook omdat ik er helemaal niks speciaal voor gedaan had. Dan is het vlug gegaan. Zes jaar later nam ik met de nationale ploeg al deel aan het Europees kampioenschap.”

In de quizwereld bestaat er ook een wereldkampioenschap. Dan vullen de deelnemers individueel de vragenlijst in in eigen land. Voor het Europees kampioenschap moet je wel ter plaatse gaan. Zo reisde Nico al naar Venetië, Zagreb, Athene, Boekarest…. “Sinds 2016 hebben ze het EK omgedoopt tot Quiz Olympiade, zodat er ook Amerikanen, Australiërs, Indiërs… kunnen deelnemen. Vorig jaar kon het EK niet doorgaan door corona, maar afgelopen weekend vond het dan toch plaats met een jaartje uitstel in Krakau in Polen.”

Weetjes opschrijven

Ons land haalde meer dan twintig medailles op de Quiz Olympiade in Krakau. In de individuele competitie eindigde Nico rond de dertigste plaats. In de landencompetitie haalde het nationale team met ook nog Ronny Swiggers, Lander Frederickx en Tom Trogh wel een gouden medaille na een spannende strijd tegen Estland. “Ik leef als een quizzer”, aldus Nico. “Als ik ergens een interessant weetje tegenkom, dan schrijf ik dat op. Door corona vonden er het voorbije anderhalf jaar bijna geen quizzen plaats en ik heb gemerkt dat ik zonder doel ook niet studeer. Al blijf je wel alert als je bijvoorbeeld de krant leest. Of wanneer ik op restaurant ga en ik zie op de kaart een gerecht staan dat ik niet ken, dan zal dat ik dat snel eens opzoeken. Dat is sterker dan mezelf.”

Als ik op restaurant een gerecht zie dat ik niet ken, dan zal ik het vlug opzoeken

Er was een tijd dat Nico bestempeld werd als de beste quizzer van België. “Maar het niveau is verhoogd. Het moet mij ook interesseren. Bijvoorbeeld op het vlak van muziek ben ik helemaal niet meer mee met de hitlijsten. Ik heb ook al veertien jaar geen televisie meer, dus Vlaamse tv-programma’s en nieuwe series of films zal ik ook niet kennen. Ik ben met de jaren meer een specialist geworden. Zo ben ik ook nuttiger voor de nationale ploeg. Naast geschiedenis en aardrijkskunde behoren bijvoorbeeld ook kunst en literatuur tot mijn specialisaties. Ik ben nogal een klassieke quizzer.”

Geen tv-quizzer

Met zo’n quiztalent lijkt Nico de geknipte kandidaat voor tv-quizzen, maar in de praktijk valt dat soms tegen. “Heel lang geleden heb ik eens meegedaan aan de quiz ‘In Alle Staten’ met Frieda Van Wijck. Je mocht vier keer spelen en telkens verdubbelde de winst. Ik won drie keer, maar de laatste keer verloor ik. Echt interessante tv-quizzen voor mij zijn er momenteel niet meer. Voor het geld moet je in elk geval ook niet quizzen. We kregen wel een gouden medaille, maar ik denk dat je er tweedehands bij de juwelier niets voor zal krijgen. Ik doe het dus vooral voor de eer.”

Nico Pattyn woont in Gent, maar groeide op in Langemark. “Mijn vader Omer is twee maanden geleden overleden, maar mijn moeder Rosa Stevens en oudste zus Lydia wonen nog steeds in Langemark. Ik werk ook in West-Vlaanderen als psycholoog voor het CLB van het GO! Mandel en Leie, dus de band met West-Vlaanderen is nog steeds heel sterk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier