Neoclassicistisch kasteel in Helkijn staat te koop

Het kasteel in Helkijn bevindt zich op een boogscheut van de Schelde. © E&V
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

In Helkijn staat het in 1840 gebouwde neoclassicistische kasteel te koop. Het historische pand telt 16 kamers, is zo’n 5,19 acres groot en staat op een domein van 2,1 hectare.

Het exclusief en imposant kasteel, in de volksmond het ‘Kasteel van Helkijn’ genoemd, bevindt zich langs de Doornikseweg, op een boogscheut van de Schelde. Het kasteel werd opgebouwd in 1840 in een neoclassicistische architectuur met empire-elementen, kenmerkend door zijn groots rechthoekig volume, zijn architecturale kwaliteiten zoals evenwichtige uitgewerkte gevels en sobere opsiering. Het koetshuis valt op door de mooi uitgewerkte gevels met decoratief en verzorgd metselwerk en de kenmerkende hoektoren. Na de eerste wereldoorlog kwam het Château Herpeng in het bezit van de familie Samain, die het landgoed als buitenverblijf inrichtte.

Het kasteel bestaat uit een kelder, gelijkvloers en een eerste verdieping, een centrale gang en liftkoker. Op de tweede verdieping bevindt zich een ruime open polyvalente ruimte van tweehonderd vierkante meter, en boven is er een dakterras van zesendertig vierkante meter. De prijs van het kasteel bekom je enkel op aanvraag.

Niet enige kasteel

Het kasteel van Helkijn is niet het enige exemplaar in de faciliteitengemeente. Ook in Spiere, in de Jaquetbosstraat, staat er een, met een veel langere en rijkere historie dan zijn broertje in Helkijn. Het kasteel in Spiere stamt af van een ‘motte’ op het domein van de heren van Spiere, waarvan de geschiedenis tot de twaalfde eeuw zou teruggaan. Het werd later tot een versterkte burcht uitgebouwd, maar in 1477 werd het bouwwerk verwoest door de Fransen, in hun oorlog tegen Maria van Bourgondië. Uiteindelijk werd in het jaar 1710 het huidige kasteel gebouwd, met zijn symmetrische vormgeving, drie vleugels en een centraal binnenhof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier