Natuurpunt Kortemark laat gemeente op 1 en 2 juni groen kleuren: “Ga voor meer natuur in je tuin”

Robbe D’Hulster, Wim Degryse en Daisy Pincket zijn alvast klaar voor de tweedaagse van Natuurpunt Kortemark op 1 en 2 juni. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Zaterdag 1 en zondag 2 juni nodigt Natuurpunt Kortemark iedereen uit op hun studiedag omtrent natuurinclusief bouwen en boeren en hun fietstocht Tournéé Naturel. Daarmee willen ze aantonen dat boer en natuur zeker en vast samengaan.

“Onze eerste dag van dat weekend staat in het teken van duurzame en innovatieve manieren om menselijke activiteiten en natuur te verzoenen”, aldus Daisy Pincket en Nancy Vandecasteele van Natuurpunt Kern Kortemark.

“Duurzame manieren om menselijke activiteiten en natuur te verzoenen”

“Bij natuurinclusief bouwen integreren we ruimte voor natuur in onze stedelijke omgeving, waardoor steden en gemeenten niet alleen groener worden, maar ook leefbaarder. Aan de andere kant richt natuurinclusief boeren zich op de landbouwpraktijken die de natuur respecteren en versterken. We willen graag landbouwers, gemeenten, scholen en iedereen die de natuur een hart toe draagt, inspireren op deze dag. Tijdens de voormiddag die al start om 8 uur, laten we vijf specialisten aan het woord. Dirk Criel is een zelfstandig landschapsdeskundige die de natuurinclusieve mogelijkheden in de woningbouw komt uitleggen aan de hand van het Faunahuis project. Jelle Quartier is bioloog en zaakvoerder van natuurstudiebureau Ecospoor. Hij komt uitleggen waarom het in kaart brengen van fauna, flora en omgevingselementen in een bepaald gebied belangrijk is.”

De Oude Pastorie

“Landschapsarchitect Tristan Coens is expert inzake publieke ruimte als groendeskundige bij de stad Izegem. Dan komt ook Korneel Verslyppe nog aan het woord. Hij is regiocoördinator voor Boerennatuur West-Vlaanderen, gespecialiseerd in biodiversiteit. Als afsluiter van deze boeiende voormiddag zullen de aanwezigen kunnen luisteren naar Jos Depotter, een landbouwer uit Koksijde, die vertelt hoe hij economie en ecologie tracht te verzoenen in zijn bedrijfsvoering. Deze interessante voormiddag vindt plaats in wzc De Bottelarij op het Brouwersplein in Kortemark. Iedereen wordt er verwelkomd met een kopje koffie. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar natuurpuntkortemark@gmail.com. Deelnemen kost slechts 5 euro. Zaterdag 1 juni tussen 13 en 16 uur kan iedereen de nodige inspiratie opdoen tijdens onze gratis beurs in De Oude Pastorie in de Pastoor Blanckestraat. We laten je kennismaken met groendaken, (inbouw)nestkasten, waterdoorlaatbare ondergronden, geveltuinen, inheems zaai- en plantgoed, een hoevewinkel met biologisch gekweekte producten en nog veel meer.”

Natuurpuntjes

“Op zondag 2 juni van 9.30 tot 18 uur zetten we met Tournée Naturel enkele natuurlijke locaties in Kortemark in de kijker. Deze keer kan je naast de privé natuurtuinen ook de Natuurpuntjes van Kortemark bezoeken. De natuurtuinen zijn plekjes waar de eigenaar de natuur in een bepaalde mate zijn gang laat gaan. Als er ingrepen gebeuren, is dit steeds vanuit een ecologische gedachte en worden er zoveel mogelijk inheemse planten en natuurlijke materialen gebruikt. Het is een genietbare plaats waar planten en dieren zich thuis voelen. De Natuurpuntjes zijn vijf openbare pleintjes die Natuurpunt Kern Kortemark heeft kunnen opwaarderen middels het winnen van het burgerbudget in 2022. Ieder plekje hebben we onder de loep genomen. We hebben de mogelijkheden in kaart gebracht om te weten hoe wij de lokale biodiversiteit konden verhogen.”

Zoektocht

“Zo hebben we bloemenweides ingezaaid, nestkasten opgehangen, bijenhotels geplaatst, takkenrillen en een wilgentunnel gebouwd… Op ieder Natuurpuntje zal een bestuurslid aanwezig zijn om uitleg te geven over het hoe en waarom. In Natuurpuntje Handzame en Edewalle is er de mogelijkheid om een hapje of een drankje te nuttigen. En voor wie dat wenst, is er een zoektocht waaraan je kan deelnemen. Wie graag fietst, kan het routeplan van Tournée Naturel opvragen via natuurpuntkortemark@gmail.com of afhalen aan de infostand in de Oude Pastorie vanaf 9.30 uur. We hopen tijdens dit uniek weekend heel wat volk te mogen verwelkomen om zich te laten inspireren meer natuur toe te laten in eigen tuin”, besluiten Daisy en Nancy.

Info: natuurpuntkortemark@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier