Natuurchallenge #900soortenvankuurne van start

Annelies Vandenbussche, schepen, Wout Delaere, kinderschepen en Jan Vanaverbeke van Natuurpunt De Vlasbek) knipten samen het groene klimoplint door. (foto ADM)
Redactie KW

Schepen Annelies Vandenbussche en kinderschepen Wout Delaere knipten onlangs, samen met Jan Vanaverbeke voorzitter Natuurpunt De Vlasbek, officieel het startlint van groene klimop door aan de kerk van Sente voor het project #900soortenvankuurne. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk soorten dieren en planten te inventariseren. Dit gebeurt naar aanleiding van het 900-jarig bestaan van Kuurne in 2023.

“Iedereen kan meedoen aan onze challenge 900 soorten van Kuurne”, vertelt Kurt Meerschaert. “Het volstaat dat je een gsm hebt en een foto neemt van wat je ziet. Geen selfie of een foto met andere mensen, maar een foto van het diertje of het plantje. Dat kan gaan van een mier, een spin, een reiger, een madeliefje, een vlinder, een sneeuwklokje of een paddenstoel. Je kan de waarnemingen ingeven tot eind 2023. Als je op wandel bent in Kuurne, neem zeker je gsm of fototoestel mee. Alle waarnemingen zijn welkom.”

Registreren

Op zondag 22 januari vertrok al een grote groep wandelaars voor een wandeling vanuit Sente door het Kuurns buitengebied met natuurgidsen Johan Staelens en Kurt Meerschaert. Het enthousiasme van de deelnemers was groot. Na de wandeling stonden er al meer dan 100 waarnemingen op de lijst. Vorige week waren het er al 671, waarvan 172 verschillende soorten door 43 waarnemers. Hoe ga je van start en geef je jouw waarnemingen in? Sta je gsm toe om jouw locatie te bepalen. Zo wordt de foto die je neemt ook automatisch gelinkt aan de locatie. Er wordt wel gevraagd om enkel waarnemingen van 2023 in te voeren.

Registreer je bij de website www.waarnemingen.be en installeer de gratis app Obsidentify op je gsm. Neem een duidelijke foto van de plant of van het dier(tje). Ga dan naar de app Obsidentify en geef je foto in. Zo kom je te weten over welk dier of welke plant het gaat. Bewaar je foto (in Obsidentify) als je vermoedt dat de soort correct is.

Waarnemingen

Wil je jouw waarnemingen in Kuurne (terug)bekijken? Surf dan naar www.waarnemingen.be en klik rechtsboven op jouw naam en dan op waarnemingen. Volg je graag op hoeveel waarnemingen er reeds ingevoerd werden? Ga dan naar www.waarnemingen.be, klik op Community en dan op BioBlitzes. Vul Kuurne in en je krijgt onmiddellijk te zien hoeveel unieke waarnemingen er al werden ingegeven. Ze zijn zelfs onderverdeeld in verschillende soorten. (ADM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier