Nathalie en Peter kunnen 18 jaar na miskraam kindje inschrijven in sterrenregister

Peter Verduyn en Nathalie Vanthuyne samen met diensthoofd burgerzaken Lieve Vandewalle. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Alle ouders die een kindje verloren hebben kunnen voortaan, ongeacht de duur van de zwangerschap of hoe lang het dit ook geleden is, hun kindje laten registeren in een sterrenregister. “Dit is een belangrijke symbolische actie. Het is belangrijk dat er niet gezwegen wordt over dit onderwerp”, aldus Nathalie Fonteyne en Peter Verduyn, die achttien jaar geleden een kindje verloren tijdens de zwangerschap.

Wanneer een kindje sterft tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte is dit een zeer emotionele gebeurtenis. Dat ondervonden ook Nathalie Fonteyne en Peter Verduyn achttien jaar geleden. Zij verloren hun kindje na zes maanden zwangerschap. “Tot op vandaag weten heel weinig mensen hoe ze er tegen ons over moeten praten, maar het doet net veel meer pijn als er niet over gebabbeld wordt”, aldus Nathalie. Zij en haar man vinden het belangrijk dat hun kindje erkend wordt. “Op die manier wordt het niet vergeten. De eerste jaren na het overlijden van ons kindje waren er weinig initiatieven die ons troost konden bieden. Gelukkig wordt er nu vanuit de gemeente veel gedaan om ons extra moed te geven en ons kindje toch te koesteren.”

Hart onder de riem steken

De gemeente Moorslede opende recent een sterrenregister. “Voor gestorven ongeboren kindjes, maar ook voor pasgeboren kindjes die kwamen te overlijden. Op die manier willen we de ouders die iets dergelijks verschrikkelijks meegemaakt hebben een hart onder de riem steken bij het verwerken van dit verlies en het verdriet dat hiermee gepaard gaat”, aldus schepen Benedikt Vallaey (STERK). De aangifte is niet verplicht en heeft geen juridische gevolgen. Het is een louter symbolische actie. “Maar wel een die we enorm kunnen appreciëren. We hopen dat de opening van dit sterrenregister ook het onderwerp meer bespreekbaar maakt”, aldus Nathalie en Peter.

Aangifte kan ook van thuis uit.

Ouders kunnen zich online registeren via www.moorslede.be/aangifte-sterrenkindje of kunnen langsgaan op het gemeente. Bij aangifte krijgen de ouders ook de mogelijkheid om een troostboompje aan te vragen. “Op wereldlichtjesdag organiseerden we met de gemeente ook een koestermoment en we bekijken ook of we een beter georganiseerd plaatsje op de begraafplaats kunnen voorzien waar sterrenouders hun kindje kunnen herdenken”, aldus de schepen. Het sterrenregister in Moorslede werd recent geopend, inmiddels zijn er vijf registraties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier