Nathalie Claerhout uit Roeselare viert tien jaar Talent Angels: “De West-Vlaamse vijver is leeggevist”

Nathalie Claerhout: “Roeselare is zeker een volwaardige centrumstad”. (foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Ze werd geboren in Kortrijk maar groeide op in het stadscentrum van Roeselare. Ze komt uit een ‘commerce-familie’ en Nathalie Claerhout oefent dan ook zelf een zelfstandig beroep uit. Ze viert nu tien jaar Talent Angels, haar bureau voor werving en selectie.

Nathalie Claerhout: “Neen, ik ben geboren in Kortrijk maar vanaf mijn eerste levensjaar woonde ik al in Roeselare. Mijn ouders hadden een zelfstandige zaak in de Ooststraat en ik ben daar ook opgegroeid. Ik ben een stadskind. Wij speelden met onze knuffeldiertjes in de Ooststraat, dat kon toen nog. We keken in de oude parkeermeters als de mensen geen centjes hadden vergeten, er was de frituur van Theo, de koffiebranderij aan de markt waar het altijd zo lekker rook, de kermis die voor ons altijd zo dichtbij was. Ja, het Roeselaarse stadscentrum bepaalde mijn jeugd want het lager onderwijs volgde ik bij de Grauwe Zusters en de eerste jaren van het middelbaar zat ik in de Burgerschool.”

En dan was het tijd om stilaan het centrum te verlaten?

“We zijn dan verhuisd naar Beveren en ik heb dan de Burgerschool geruild voor Spermalie in Brugge waar ik Hotel en Toerisme heb gevolgd. Ik heb even in Izegem gewoond maar ben uiteindelijk naar Roeselare teruggekeerd en heb een huis in het Jezuïetengoed gekocht. Ik heb daar enorm graag gewoond: het is een gezellige, rustige buurt die toch tegen het stadscentrum aanleunt.”

Na een jaar onthaal en receptie in Crowne Plaza Brugge stapte je de wereld van de uitzendkantoren binnen?

“Inderdaad, ik deed in het begin van mijn carrière zelf een beetje uitzendwerk en kwam op die manier in contact met Philip Cracco en Conny Vandendriessche van Accent Jobs (House of HR). Daar heb ik heel veel geleerd. Ik ben gestart als consulente, ik werd kantoorverantwoordelijke en groeide door tot regiomanager van West- en Oost-Vlaanderen. Ik hielp de business school mee vorm geven en werd uiteindelijk de lead en PR manager van Philip en Conny. Ik was zeer nauw betrokken bij hun dagelijkse taken en zakelijke verplichtingen.”

Tien jaar geleden vond je het tijd om op eigen benen te staan?

“Ja, ik wilde een eigen zaak. Maar ik wou Philip en Conny zeker geen concurrentie aan doen, daarvoor was ik ze veel te dankbaar. Zij deden toen geen werving en selectie van bedienden en kaderleden en dat heb ik dus opgestart met Talent Angels. Ons kantoor heeft zes jaar in het Bedrijvencentrum gezeten en nu hebben we al vier jaar een kantoor in Hof Ter Weze. Met Els, Hanne en mezelf zijn we met zijn drietjes om de boel draaiende te houden. Maar er mag zeker nog een medewerker bij ons team komen.”

Werving en selectie gebeurt nu helemaal anders dan tien jaar geleden?

“Dat kun je wel zeggen! De vijver in West-Vlaanderen is helemaal leeggevist. Iedereen zit met een bazooka te schieten op een klein sardientje in die vijver. De ‘war on talent’ is verschrikkelijk. Medewerkers kosten bedrijven veel geld en de werkgever verwacht dan ook dat een nieuwe medewerker 100 procent voldoet aan zijn of haar verwachtingen. Helaas, door de krapte op de arbeidsmarkt lukt dit niet altijd. Iedereen doet natuurlijk zijn best om die 100 procent te behalen maar ook als je sollicitant maar 70 procent van de vaardigheden bezit die je als bedrijf wenst, kan het lukken. Als bedrijf kun je een beroep doen op externe partners die kortlopende opleidingen aanbieden of je kunt oudere werknemers laten instaan voor de opleidingen van nieuwe medewerkers. En dan kijk ik naar de politiek om daar fiscale gunstmaatregelen tegenover te stellen. Dat kan een trigger zijn voor bedrijven om eigen medewerkers vrij te stellen om nieuwe medewerkers te coachen. Want hoe je het ook draait of keert, een belangrijke factor van een tragere groei van bedrijven, is een gebrek aan medewerkers.”

Jij steekt het niet onder stoelen of banken dat je van Roeselare houdt?

“Absoluut, het is hier zalig wonen en commerce doen. Ook mijn broer Tim van Hofnar en zus Tine van Uitvaartzorg Commeyne beamen dat. De stad heeft een enorme evolutie meegemaakt. Denk maar aan het Weekend van de Klant die groots wordt aangepakt, evenementen zoals de Groote Stooringe, het kerstshoppen, … De stad bruist veel meer dan vroeger, er is veel meer animo.”

“Andere steden moeten zeker niet lachen met Roeselare: het is een volwaardige centrumstad die er toch in slaagt om een kleinschalig, gezellig karakter te bewaren. Ik denk dan ook dat ik nergens anders zou willen wonen.”

Alles valt op zijn plooi voor jou momenteel?

“Ja, ik heb een goede band met mijn familie die dichtbij woont, ik ben gelukkig in mijn gezin en mijn medewerkers, ik voel me gewaardeerd door mijn klanten en sollicitanten.”

Nog zaken op je bucket list?

“Ik zou graag beter Spaans leren spreken en ik zou graag een halve wereldreis maken. En misschien veel later toch een kleine B&B runnen op Ibiza, het eiland waar ik supergraag op vakantie ga.”

Privé

Geboren in Kortrijk maar vanaf het eerste levensjaar in Roeselare opgegroeid. Gehuwd met Alain Devogel, ze wonen in Hof Ter Weze.

Opleiding

Lager onderwijs in de Grauwe Zusters, middelbaar onderwijs in de Burgerschool en in Spermalie (Hotel en Toerisme). Hoger onderwijs Toerisme. Een jaar onthaal en receptie in Crowne Plaza Brugge, vervolgens zestien jaar bij Accent, House of HR en nu al tien jaar zelfstandig met Talent Angels, werving en selectie.

Vrije tijd

Reizen, lekker eten, vrienden ontmoeten.

(PS)