Na vijftien operaties: uitbaters Frituur De Markt in Moorslede zoeken overnemers

Heidi Versluys en Dirk Sampers in hun geliefde frituur De Markt. "Sinds het ongeval lukt het gewoon fysiek niet meer om mee te werken in de zaak", zegt Dirk. "We hebben geen andere keuze dan een overnemer te zoeken." © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Een nachtelijke aanrijding door een automobilist onder invloed heeft de wereld van Dirk Sampers en zijn partner Heidi Versluys compleet door elkaar geschud. De uitbater van de bekende frituur De Markt in Moorslede onderging de voorbije twintig maanden liefst vijftien operaties en nu doet het koppel hun zaak noodgedwongen van de hand. “Voor Heidi is het onmogelijk om onze frituur alleen te runnen. Die ene noodlottige seconde heeft ons leven verwoest.”

29 juli 2017 zal voor altijd in het geheugen van Dirk Sampers (47) en Heidi Versluys (48) gegrift staan. Het Passendaalse koppel had er een gezellig etentje bij vrienden op zitten en wandelde via de Westrozebekestraat naar huis. “Maar toen raakte die auto van de weg af”, zucht Dirk. Dirk werd bijna 22 meter ver gekatapulteerd en de automobilist in kwestie koos meteen het hazenpad. “Ik lag bijna een half uur in mijn eigen bloed, langs de kant van de weg. Mijn vrouw verwittigde meteen de hulpdiensten, maar die lieten liefst 27 minuten op zich wachten.”

Drie keer plastische chirurgie

Het verdict was loodzwaar. “Zo goed als alles wat Dirk kón breken, had hij ook gebroken”, pikt Heidi in. “Een kapotte knie, een gebroken enkel, een dubbele openbeenbreuk, een klaplong… Zijn sinussen waren geraakt en ook zijn voorhoofd en kaken waren gebroken. Dirk is die nacht door het oog van de naald gekropen..”

Die ene dramatische gebeurtenis zette de dagdagelijkse realiteit van Dirk en Heidi helemaal op zijn kop. Twee jaar eerder, in mei 2015, waren ze op de Marktplaats van Moorslede met hun frituur De Markt van start gegaan. “Ik werkte voordien als vrachtwagenchauffeur, Heidi heeft een verleden in de sanitairwereld. Een eigen zaak was onze droom en die hebben we in Moorslede van nul opgebouwd. We hebben ontelbaar veel uren geklopt, maar dat deden we met de glimlach. En we waren ook in die zomer van 2017 vastbesloten om van onze frituur een succes te maken. We hadden al een trouw klantenbestand opgebouwd, waren door de Moorsledenaren met open armen ontvangen… Maar die ene luttele seconde langs de Westrozebekestraat heeft onze hele leven verwoest.”

Sindsdien werkt Dirk al twee jaar aan zijn terugkeer. “Al is dat allesbehalve eenvoudig”, benadrukt hij. “In twintig maanden tijd onderging ik in Roeselare en Gent liefst vijftien operaties, waarvan drie keer plastische chirurgie. Een helse periode die zowel onze privésituatie als onze zaak onder druk gezet heeft. Nu gaat het stilaan wat beter met me, maar ik ondervind nog dagelijks de gevolgen van dat ongeval. De pijn verdwijnt niet.”

De aanrijder in kwestie zagen Dirk en Heidi in de rechtbank terug. “Maar van excuses was geen sprake. Erg. Hij had zelfs een grijns op het gezicht toen hij zich voor de feiten moest verantwoorden. Hij is er van af gekomen met anderhalve maand rijverbod, moest zijn rijbewijs opnieuw behalen en kreeg een geldboete opgelegd. Ik ben voor de rest van mijn leven gestraft. Elke dag word ik met de nasleep van die aanrijding geconfronteerd. Gelukkig heb ik Heidi. Zij heeft me door de moeilijke momenten gesleurd. En ik vond ook troost in mijn duiventil. Door even met die dieren bezig te zijn, vergat ik mijn zorgen wat.”

Excuses hebben we van de aanrijder nooit gehad. In de rechtbank had hij zelfs een grijns op het gelaat

Sinds het ongeval is het voor Dirk ook fysiek niet meer mogelijk om nog mee te draaien in zijn zo geliefde frituur. “Het gaat gewoon niet. De hele zaak steunt op de schouders van Heidi. Na het ongeval hebben we een maand gesloten en daarna hielp haar zoon Thomas een eind mee, maar hij heeft ondertussen een vaste job. Toch blijft Heidi keihard doorwerken. Mooi, maar stilaan onhoudbaar.”

Klanten werden vrienden

Heidi knikt. “Ik doe alles alleen. Lastig, maar we willen onze klanten niet in de kou laten. We beseffen echter dat het zo niet verder kan en daarom zoeken we overnemers voor frituur De Markt. Met heel veel pijn in het hart, maar een andere keuze is er niet. Volgens de artsen zal het zeker nog vijf jaar duren voor Dirk iets beter te been is. En dan nog…”

Net voor het ongeval investeerden Dirk en Heidi nog in een nieuwe toog, koelcel en friteuse. “Dat bewijst hoe hard het ons menens was om hier een mooi verhaal te schrijven. Gelukkig reageren de vele klanten die ondertussen vrienden geworden zijn begripvol op onze beslissing”, zegt Heidi. “Tot we een overnemer gevonden hebben, blijft de zaak gewoon open. De kermisperiode komt er aan en dan is het altijd extra druk. We moeten nu onze droom tegen onze wil opgeven, maar hebben er alle vertrouwen in dat we mensen zullen vinden die ons kindje verder zullen laten groeien.”

(PVH/BF)

Info: versluysheidi@hotmail.com, 0479 47 64 34

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier