N-VA wil volledig asielcentrum in quarantaine na drie besmettingen

© TP
Redactie KW

Het opvangcentrum van Fedasil leidt opnieuw tot strubbelingen binnen het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle. Na drie coronabesmettingen wil N-VA heel het centrum in quarantaine plaatsen, maar volgens CD&V en Fedasil zijn de genomen maatregelen voldoende.

Net als andere gemeenten uit de buurt telt Langemark-Poelkapelle coronabesmettingen door de broeihaard bij Westvlees in Westrozebeke. Drie besmette personen zijn bewoners van Fedasil Poelkapelle die werken bij Westvlees. “We hebben hen in isolatie geplaatst in enkele containerunits achteraan ons opvangcentrum”, vertelt centrumdirecteur Sofie Desseyn.

“Isolatie gaat nog een stap verder dan quarantaine. Daarnaast werden nog negen bewoners getest die bij Westvlees werken. Zij werden samen met de andere personen uit het contactonderzoek in quarantaine geplaatst.”

KSA Chiro Poelkapelle niet op kamp

Meerderheidspartij N-VA wil alle bewoners van het opvangcentrum in quarantaine plaatsen, maar vindt geen steun bij coalitiepartner CD&V. “Eén besmette leidster die in contact kwam met acht collega’s, leidt tot het afschaffen van het kamp van KSA Chiro Poelkapelle. Hen op 11 augustus niet op bivak laten vertrekken, is de veiligste beslissing”, aldus N-VA-schepen Dominique Cool.

Drie besmette bewoners van Fedasil die mogelijk contact hadden met de 300 andere bewoners kan blijkbaar geen kwaad en dat begrijpen wij niet. De bewoners kunnen rustig blijven shoppen en rondhangen in elke hoek van onze gemeente. Voor ons is een tijdelijke quarantaine bij Fedasil aangewezen tot aangetoond wordt dat daar niet nog meer besmettingen zijn en de zaak onder controle is. Onze coalitiepartner ziet het probleem niet, terwijl wij het urgent vinden. We hopen dat deze beslissing geen verregaande gevolgen heeft voor ons dorp. De volledige verantwoordelijkheid ligt bij onze coalitiepartner.”

Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) vindt de genomen maatregelen voldoende. “Ik baseer me op adviezen van het medisch team van Fedasil en de arts van eerstelijnszone Westhoek. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Of de coalitie nog werkbaar is? Wij werken goed samen, maar Fedasil is af en toe een twistpunt.”

Bouwovertredingen

N-VA blijft ook strijden tegen de tijdelijke uitbreiding van het centrum. “Die uitbreiding lijkt permanent te worden”, aldus Cool. “Fedasil permitteert zichzelf de ene bouwovertreding na de andere. Mag Fedasil echt zoveel meer dan de modale Langemark-Poelkapellenaar? Wij kunnen als fractie geen juridische stappen zetten, dat is aan de gemeente.”

Centrumdirecteur Desseyn pleit ervoor dat de containerunits nog even blijven. “Ze zijn noodzakelijk voor de bestrijding van corona, want daar worden besmette bewoners in isolatie gebracht.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier