Muurschildering en groengevel fleuren Waregemse stationsomgeving op

De mural aan het station werd onlangs officieel ingehuldigd. © LVW
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De nieuwe mural en groengevel aan het Waregemse stationsgebouw werden onlangs officieel ingehuldigd. “Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek”, klinkt het. Het stadsbestuur investeerde 37.000 euro in de verfraaiing van de stationsomgeving.

Wie de afgelopen weken de trein nam of door de Noorderlaan passeerde, kon er niet naast kijken. De lange betonnen muur boven de fietsenstalling werd omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk. Voor deze grote muurschildering ging de stad een samenwerking aan met All About Things, die als curator de Argentijnse street artist Francisco ‘Pastel’ Diaz naar Waregem bracht.

Oase van kleur

“In twee weken tijd werd het betonoppervlak van zo’n 425 vierkante meter grondig schoongemaakt en werd een primer aangebracht. Nadien ging kunstenaar Pastel aan de slag met betonverf”, duidt schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V). “Wij stelden als thema ‘groen’ en ‘flora’ voorop. De kunstenaar bedekte de muur prachtig met vlas en papaver, bloemen uit de streek.”

“Van treinreiziger tot voetgangers, fietsers en automobilisten, iedereen kan aan een andere snelheid genieten van het kunstwerk. Pastel slaagde er wonderwel in om de grijze betonnen plek om te toveren tot een fraaie oase van kleur.”

Rustgevende groengevel

Naast de mural, aan het kruispunt met de Vijfseweg, werd een groengevel ingericht. “De vzw Groene Gevels zorgde voor een mix van beplanting die de komende maanden weelderig zal floreren”, reageert schepen van Groen Maria Polfliet (CD&V). “Er werd bewust gekozen voor een rustgevend kleurenpalet van wit, blauw en lichtpaars.”

De twee stroken zijn 15 meter lang en worden uiteindelijk zo’n 3,5 meter hoog. “Naast de esthetische aantrekkingskracht hebben de groengevels nog meer voordelen. Zo verminderen ze de temperatuur bij grote hitte, verbeteren ze de luchtkwaliteit en fungeren ze als een natuurlijke geluidsbarrière. Bovendien verhogen ze de biodiversiteit.”

Het stadsbestuur investeerde in totaal 27.000 euro in de muurschildering en 10.000 euro in de groengevel. Infrabel ging akkoord met het initiatief, op voorwaarde dat de stabiliteit van de structuren gewaarborgd bleef. Het stadsbestuur hoopt nu verder op een verfraaiing van het NMBS-station zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier