Motor van Mabbe uit Wielsbeke steelt show in Iedereen Beroemd: “Direct toegezegd”

Het team van Motorsport Mabbe is heel tevreden dat hun motor op tv zal komen. We herkennen Ann Verhelst, Patsy Vanhoutte, Lander Carlier, Dwight Van Den Bogaert, Yonith Mabbe, Hilde Bouckhuyt en Nick Mabbe. © NVR
Redactie KW

Op maandag 2 september begon het nieuwe seizoen van Iedereen Beroemd. Dat programma op Eén zet onbekende Vlamingen in de kijker. In één rubriek speelt een zijspanmotor van Motorsport Mabbe een hoofdrol. “Het is een eer voor onze zaak dat men bij ons een motor kwam zoeken”, zegt zaakvoerder Nick Mabbe.

Elke woensdag neemt Pascal Braeckman een Vlaming met een beperking mee in een zijspanmotor. Pascal is de bekende klankman uit programma’s met Tom Waes. In de nieuwe rubriek Merci Pascal combineert hij zijn passies: motoren en mensen. Daarvoor zochten de programmamakers een ideale motor. “Het productiehuis De hofleveranciers klopten aan bij BMW België. Zij verwezen hen door naar ons, want we hadden de geschikte motor. Toen we hoorden dat Pascal de mensen met een mentale of fysieke beperking een prachtige dag zou bezorgen, stapten we hier onmiddellijk en belangeloos mee in”, vertelt Nick.

Puur hobby

De reden waarom BMW België Nicks zaak aanwees is omdat hij begin dit jaar een wedstrijd won. “Alle concessiehouders kregen dezelfde motor. Die mocht je dan ombouwen naar wat je wou. Wij maakten er een zijspan van. De jury en het publiek verkoos onze motor tot winnaar. Ook vorig jaar kwamen wij als winnaar uit de bus”, gaat Nick verder.

De zijspan is een look-a-like oldtimer met onderdelen van motors uit de jaren 30 en 50

Op zondagen werkte Nick er samen met zijn zoon Yonith en enkele technici aan. De moto verbouwen was voor hen puur een hobby. “We deden het naast de werkuren met een pintje en wat muziek op de achtergrond. Eerst dachten we heel goed na over wat we wilden. Daarna stripten we hem tot er bijna niets meer van overbleef en bouwden we hem weer op. Het werd een look-a-like oldtimer met onderdelen van motors uit de jaren 30 en 50”, vult zoon Yonith aan. Eén ding was belangrijk voor vader en zoon Mabbe. “De motor moet gekeurd zijn en moet ook kunnen rijden. Men moet hem effectief kunnen gebruiken. Voor ons is de motor trouwens nooit af. Als we zien waar we nog kunnen verbeteren, zullen we het zeker niet laten.”

Vierde generatie

Motorsport Mabbe bevindt zich langs de Rijksweg en is al toe aan de vierde generatie. “Mijn grootvader Georges begon voor de Tweede Wereldoorlog. De motor die vorig jaar won vernoemden we trouwens naar hem. Mijn vader Maurice volgde hem op en nu ben ik hier nu samen met mijn zoon Yonith aan het werk. Dat we aan dit project van Iedereen Beroemd kunnen meewerken, is heel belangrijk voor onze zaak en het hele team”, vindt Nick.

Saaie Bende

De zaakvoerder is af en toe ook zelf bezig met goede doelen. Zo reed zijn club De Saaie Bende mee met een zijspantoertocht van het Multifunctioneel Centrum Ten Dries in Landegem. Ook op de Gentleman’s Ride in Roeselare tegen prostaatkanker zal hij aanwezig zijn. “Dit project ligt perfect in die lijn. Een zijspan leent zich er perfect voor. De mensen met een beperking zitten veilig en kunnen genieten van een mooie dag. Wat wil je nog meer?” sluit hij af. (NVR)

De zijspanmotor is elke woensdag te zien op Eén vanaf 19.40 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier