Mooimaker Luc Castelein zamelt 60.000 sigarettenpeuken in

Schepen Kim Develter en Mooimaker Luc Castelein met de zakken vol met 60.000 peuken.©Eric Flamand EF
Schepen Kim Develter en Mooimaker Luc Castelein met de zakken vol met 60.000 peuken.©Eric Flamand EF
Redactie KW

In Mesen is een campagne gestart om het zwerfvuil en vooral de sigarettenpeuken te bannen uit het straatbeeld. “Er werden extra peukenpalen aangekocht en aangebracht op het marktplein en we plaatsten een tekstsjabloon op verschillende rioolputten”, duidt schepen Kim Develter de campagne. Mooimaker en Krak van 2019 Luc Castelein verleent met veel enthousiasme zijn medewerking. “Ik verzamelde in goed anderhalf jaar tijd liefst 60.000 peuken.”

In april 2019 startte Mesenaar Luc Castelein met het opruimen van zwerfvuil. Hij werd eind vorig jaar meteen ook Krak van Mesen. “Van bij de start heb ik de sigarettenpeuken verzameld. Nu zit ik aan liefst 60.000 peuken.”

“Ik hoop dat het initiatief van de stad eindelijk eens paal en perk stelt aan het probleem. Maar ik heb weinig hoop. Onverschilligheid, egoïsme en gemakzucht, het zijn drie woorden die ik link aan de personen die de peuken weggooien. Aan zelfdiscipline hebben ze verder ook een gebrek.”

Mondmaskers

Recent nog wandelde Luc in de centrumstraten rond om er vijf dagen na een eerdere zwerfvuilactie opnieuw 255 peuken op te rapen. “En dankzij corona komen daar nu ook de mondmaskers bij. Je raapt er gemakkelijk 100 op per controlebeurt.”

Op vraag van schepen Kim Develter selecteerde de Mesense Mooimaker de rioolputten waar het meeste afval in gedeponeerd wordt. “Naast tal van plasticzakjes worden in de rioolputten ook heel wat poepzakjes weggegooid en ook frituurolie. Vaak ook blikjes. Het is onvoorstelbaar hoe vindingrijk de mensen zijn om hun afval kwijt te geraken.”

Plaatsvervangende schaamte

Aan de rioolputten werd via een sjabloon de tekst ‘gooi je afval niet in de zee’ aangebracht. “We hopen dat deze acties hun effect zullen hebben”, aldus schepen Kim Develter die veel lof heeft voor Luc Castelein. “Dat hij ondanks alles nog steeds de moed vindt om door te zetten siert hem.”

Luc zelf voelt zich vaak beschaamd wanneer hij nog maar eens thuiskomt met een pak zwerfvuil. “Niet ík moet me ongemakkelijk voelen wel diegenen die het afval achteloos weggooien. De voorbije 19 maanden verzamelde ik liefst 35 zakken zwerfvuil en 31 zakken pmd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier