Mooi nieuw initiatief Wijkcafé kent lage opkomst

De opkomst lag niet echt hoog. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het nieuwe initiatief van de Wijkcafés in Oostende kende maar een matige opkomst van een 25-tal mensen. Toch waren deelnemers erg tevreden over de nieuwe aanpak. “Ik ben veel meer gehoord dan op een wijkraad”, formuleerde één van hen.

Oostende zocht een nieuwe aanpak om te luisteren naar de inwoners, ter vervanging van de (al jaren geleden opgedoekte) wijkraden. Eerdere initiatieven haalden wel een grotere opkomst, maar duidelijk minder resultaat. “Te wijten aan het feit dat wij als stadsbestuur vooraan zaten en veel het woord hadden”, analyseert schepen voor Samenleven Maxim Donck (N-VA). De stadsmariniers werkten een mooie formule uit : een wijkcafé met een drankje en knabbeltje waar mensen elkaar kunnen spreken. Stadsmarinier Lars Catrijsse: “We willen mensen per wijk op een laagdrempelige manier in contact brengen met de stadsdiensten. Hier zijn de Uitpas en O-punt, maar er is ook ruimte voor 4 wijkgebonden projecten zoals de nieuwe fuifzaal in het Bosjoenk, het toekomstige dierenasiel, de bestemming van het oud politiekantoor en het bereikbare stadscentrum.” Aanspreekbaar stadspersoneel, plannen, voorstellingen en de mogelijkheid om meteen opmerkingen te maken zorgden ervoor dat het Wijkcafé een zeer interessante formule is. Weliswaar een beetje laat tijdens deze legislatuur ingevoerd. De stad spaart kost noch moeite want op elk wijkcafé zijn een 15-tal stadsmedewerkers present.

Tevreden

Buurtbewoners van de fuifzaal: “We zijn bezorgde en wakkere burgers die niet zozeer de zaal, maar vooral de overlast van fuifgangers vrezen. We kunnen hier in debat gaan en krijgen voldoende info.” Een andere buurtbewoner: “Ik kon mijn punt maken en voel me gehoord. Veel meer dan op een gewone wijkraad.” Ze werden te woord gestaan door stadsmedewerker Davy (dienst gebouwen) : “Ik geef uitleg over de plannen, komst van een kinderdagverblijf, jeugdlokalen het OHK en de fuifzaal.” Stoffel en Nele wonen in het centrum en hadden vragen over de mobiliteit en parkeren : “We hebben hier het probleem van parkeren voor een garage voorgelegd en konden in gesprek gaan.” Medewerker Kevin:”De meeste reacties gaan over bereikbaarheid, leefbaarheid en parkeren. We kunnen mensen hier ‘één op één’ te woord staan en een antwoord geven op hun vragen.”

Meer van dat

Lars Catrijsse: “Alle medewerkers noteren de opmerkingen, maar men kan hier ook rechtstreeks bij het O-punt melden.” De volgende wijkcafés duren telkens 2 uur en vinden plaats in ontmoetingscentra : De Blomme/Stene (zaterdag 27/4 om 16 uur), ’t Viooltje/Mariakerke (donderdag 16 mei om 18 uur), De Schaperye/Konterdam (donderdag 23 mei om 18 uur), De Ballon/Vuurtorenwijk (zaterdag 22 juni om 10 uur), De Drie Gapers/Westerkwartier (vrijdag 28 juni om 18 uur) en ’t Kasteeltje/Zandvoorde (zaterdag 29 juni om 10 uur).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier