Monique Fardeau uit Koekelare is een pittige dame met een gouden hart

Monique Fardeau en haar tweelingbroer hebben hun vader nooit gekend, hij sneuvelde in de oorlog. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

In de gezellige woonkamer in de Stationsstraat zitten Monique Fardeau (85) en haar man Wilfried Annys (88). Ze kijken met veel tevredenheid terug op hun recente briljanten bruiloft. Wilfried benadrukt graag de sterke kanten van zijn Monique.

Wilfried noemt zijn vrouw lachend Moeder Teresa. Monique legt uit: “Och ja, ik probeer altijd iedereen te helpen waar ik kan. Het zit in onze genen, want ook mijn tweelingbroer Georges heeft die ingesteldheid. Hij zorgde 24 jaar lang voor zijn vrouw, die op haar 50ste al de ziekte van Parkinson kreeg en daarbovenop ook nog reuma had. Ik probeer een luisterend oor te zijn. Vrienden en vriendinnen bellen me wanneer ze het moeilijk hebben en hun verhaal kwijt willen. Ventileren noemen ze dat.”

Sociaal en meevoelend

Monique’s huis staat altijd open voor vrienden in nood. “Heel vaak help ik via de telefoon. Je zou eens moeten weten hoeveel telefoontjes ik op een dag krijg. Ik ga ook geregeld op ziekenbezoek als een kennis is opgenomen in het ziekenhuis. Dan probeer ik te steunen en te troosten. Ik ben erg sociaal en meevoelend. Ik zou een gesprek beginnen met een hond met een hoed op”, glimlacht ze.

“Soms is het na heel wat droevige verhalen mij ook wat te veel en dan huil ik eens goed uit. Ik huil eigenlijk vrij snel. Ik kan bij een hartverscheurend verhaal in de krant of op de televisie ook ineens beginnen huilen. Maar dat lucht op en dan kan ik er weer tegenaan en kan ik weer die helpende hand zijn.”

Baken van warmte

Haar toewijding en liefde voor anderen stralen door in haar woorden en daden. Ze is een baken van warmte en medeleven, iemand die altijd klaarstaat om een ander te steunen, zelfs als het haar soms zwaar valt. Haar verhaal is een inspiratie voor velen, een herinnering aan de kracht van medeleven en de waarde van een luisterend oor. Als kind had ze het niet gemakkelijk. Monique en haar tweelingbroer hebben hun vader nooit gekend. Hij sneuvelde in de oorlog. Ondanks deze tegenslagen blijft zij positief in het leven staan.

(SVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier