Molenaars en molengids krijgen hun diploma

Vlaams minister Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed) reikte het diploma uit aan 27 molenaars en 1 molengids. (foto MVO)
Redactie KW

In Koksijde reikte Vlaams minister Matthias Diependaele, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, het molenaarsdiploma uit aan 27 kersverse molenaars uit Vlaanderen en Nederland en Wim Geert uit Zottegem mocht zijn diploma molengids in ontvangst nemen.

Alle kandidaten waren geslaagd voor de cursus, georganiseerd door Molenforum Vlaanderen, de vereniging die een overkoepelend forum biedt voor alle in Vlaanderen actieve molenverenigingen en molenmusea.

“Molenforum Vlaanderen zet de moleneigenaars er toe aan om hun cultureel erfgoed te restaureren en te onderhouden, adviseert en verleent steun bij de samenstelling van onderhouds- en restauratiedossiers. Elk jaar organiseren we een molenaarscursus (sinds 1970) en acties rond molens”, aldus voorzitter en molenaar Alain Goublomme. “Deze molenaarscursus bestaat uit 10 zaterdagen theorie en 100 uren praktijk. We merken dat de belangstelling toeneemt, dat er ook jongere mensen en dames zich inschrijven. Tegenwoordig werken molenaars ook wel samen als team, en lossen 3 of 4 molenaars elkaar af op een molen. Wat ik nog eens wil benadrukken: windmolens zijn Vlaams erfgoed en dateren uit de 12de eeuw, omstreeks 1183, toen Vlaanderen een rijke regio was. Pas een eeuw later werden ze in Nederland geïntroduceerd.”

Minister Diependaele overhandigde alle cursisten hun diploma, samen met het traditionele blauwe molenaarssjaaltje. “Erfgoed is iets dat ons raakt”, zei hij. “Het vertelt een verhaal van wie we zijn, het verhaal van onze Vlaamse identiteit. Het gaat niet alleen om het behouden van erfgoed uit het verleden, maar het verdient ook dat we er zorg voor dragen en het een nieuwe toekomst geven.”

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu lichtte het molenbeleid van de provincie toe. “Onze ambachtelijke molens moeten draaien, en dat stimuleren we met onder meer een molenaarspremie en netwerking tussen molenaars. Een ander initiatief is de Molenbrigade met educatieve pakketten voor scholen en met familiepakketten.”

Ook het Internationale Broederschap ‘Het Gulden Vlies’ zette mee de schouders onder dit initiatief. “Het is belangrijk dat we ons molenaarserfgoed in ere houden”, zei Grootkanselier Luc Gysels. “De internationale Broederschap het Gulden Vlies is een pluralistische vereniging, in de geest en structuur van de illustere middeleeuwse ridderorde. Ze telt wereldwijd een paar honderd leden-ridders. We hebben deze keer graag ons steentje bijgedragen door de receptie aan te bieden.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier