Mobiele corona-arts onderzoekt mensen thuis: “Om huisartsen en spoeddienst te ontlasten”

© Getty Images
Olaf Verhaeghe

In Menen gaat vanaf zaterdag 28 maart een mobiele ‘corona-arts’ op pad. Zo wil de stad samen met partners, AGB Menen en IVA Zorg Menen, de medische dienstverlening voor minder mobiele burgers optimaliseren. “De dokter onderzoekt mensen bij wie een vermoeden van covid-besmetting is, bij hen thuis”, duidt burgemeester Eddy Lust.

Mensen die zich ziek of ongerust voelen omtrent het coronavirus, kunnen vanaf zaterdag ook thuis bezoek krijgen van een mobiele corona-arts. De arts rijdt elke dag, tussen 14 en 19 uur uit in Menen, Wervik, Wevelgem en alle respectievelijke deelgemeenten om mensen die vermoeden besmet te zijn met covid-19 te onderzoeken.

“Op die manier willen we huisartsenkabinetten, wachtposten én onze spoedafdeling van AZ Delta zoveel mogelijk ontlasten buiten de openingsuren van het triagecentrum”, aldus burgemeester van Menen Eddy Lust (Open VLD). “Bovendien kunnen we met dit systeem de mensen in hun vertrouwde omgeving, hetzij hun woning hetzij het woonzorgcentrum onderzoeken. De mobiele corona-arts wordt maximaal beschermd met pak, bril, kap, masker en handschoenen. Er worden voor alle duidelijkheid geen patiënten vervoerd, patiënten worden ter plekke gescreend.”

Chauffeurs gezocht

“De mobiele corona-arts kunnen we in het leven roepen dankzij een samenwerking van verschillende diensten: de minibus wordt voorzien door onze dienst Thuis- en Ouderenzorg van het IVA Zorg Menen, de stad Menen draagt de operationele kosten, de Eerstelijnsgezondheidszorg Zuid-West-Vlaanderen zorgt voor de arts en de chauffeur van de aangepaste wagen komt uit een poule van vrijwilligers”, aldus de burgemeester nog.

We kunnen sowieso van start gaan, maar vrijwillige chauffeurs met een rijbewijs B kunnen zich melden via thuiszorg@menen.be of 056 527 262. In deze vreemde tijden is dit samenwerkingsverband toch opnieuw een hartverwarmend teken van solidariteit,” vult schepen Renaat Vandenbulcke bevoegd voor Zorg aan.

Hoe werkt het nu precies? Wie zich ziek of ongerust voelt, neemt contact op met hun huisarts. Die vertrouwde schakel zorgt dan voor het maken van een afspraak met de mobiele corona-arts. Die komt dan langs op het gepaste moment en screent de patiënt nauwkeurig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier