Miss België en Stichting Pelicano vragen aandacht voor kinderarmoede door brooddozen uit te delen in Ieper
Stichting Pelicano lanceert tijdens de Week Tegen Kinderarmoede (11-17 oktober) haar lokale campagne ‘Met Stichting Pelicano, elk kind aan tafel.’ In samenwerking met scholengroep CDI uit Ieper vestigt de kinderarmoedeorganisatie de aandacht op het feit dat het voor sommige kinderen niet evident is om elke middag een maaltijd mee te hebben naar school. “Soms zien wij de koude hamburger van de avond ervoor in de brooddoos”, zegt directeur Lieven Calis van VBS Sint-Jozef.
Stichting Pelicano organiseert dit jaar de tweede editie van de Week Tegen Kinderarmoede, in de aanloop naar World Poverty Day op 17 oktober. De kinderarmoedeorganisatie wil daarbij de aandacht vestigen op de verontrustende kinderarmoedecijfers in ons land: op dit moment leven er zo’n 513.000 kinderen in armoede. In samenwerking met ambassadeurs Kedist Deltour, An Miller en Filip Peeters is een nationale SMS-campagne opgezet, waarvan de opbrengst rechtstreeks naar de kinderen gaat die Stichting Pelicano onder haar hoede neemt.
Op regionaal vlak organiseert Stichting Pelicano de campagne ‘Met Stichting Pelicano, elk kind aan tafel’ in samenwerking met de scholengroep CDI uit Ieper. Tijdens de week gaat Stichting Pelicano langs in verschillende Ieperse scholen om de kinderarmoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Stichting Pelicano hoopt dat de actie kansarme gezinnen aanzet om hulp te zoeken: “We bieden op alle scholen aan elk kind een gevulde brooddoos aan, zodat iedereen met dezelfde maaltijd aan tafel kan. Want de groeiende armoedekloof tussen kinderen moet dringend gedicht worden“, aldus Kristof De Boever, bestuurder Stichting Pelicano.
Er zijn kinderen die alleen hun warme maaltijd hebben hier op school
Op maandag 11 oktober werd de aftrap gegeven in de Sint-Jozefsschool in aanwezigheid van ambassadrice Miss België Kedist Deltour. “Steeds meer ouders kunnen het zich niet meer veroorloven om hun kind een maaltijd mee te geven voor ‘s middags op school, laat staan een warme maaltijd bekostigen”, zegt ambassadrice en Miss België Kedist Deltour was aanwezig bij de aftrap: Nochtans lijkt er weinig te bewegen in de maatschappij om iets aan deze groeiende problematiek te doen. Met deze campagne willen we de aandacht hierop vestigen. Ik leefde vroeger als kind ook in armoede in Ethiopië. Toen droomde ik er ook van om een eigen brooddoos te hebben, want in Ethiopië was dat een teken dat je rijk was. Ik vind het leuk dat ik nu als Miss België zelf brooddozen mag uitdelen. Ik merk dat mensen dat echt leuk vinden. Het is ook altijd fijn om nog eens in Ieper te zijn. Ik deed hier mijn middelbare school in Immaculata. Donderdag delen we brooddozen uit in VBS Immaculata, dus dat wordt een leuk weerzien met toffe herinneringen.“
Bij de pinken blijven
Ook de Ieperse scholen worden geconfronteerd met kinderarmoede. “Er zijn kinderen die alleen hun warme maaltijd hebben hier op school. We zien bijvoorbeeld soms de koude hamburger van de avond ervoor passeren in de brooddoos”, zegt Lieven Calis, directeur van de Sint-Jozefsschool. “Maar het is een gevarieerd beeld. Heel mensen hebben ook wel veel aandacht voor een gezonde en evenwichtige maaltijd voor hun kinderen. Maar we moeten bij de pinken blijven en bepaalde ouders aanspreken. Er wordt ook veel vergeleken bij kinderen onder elkaar.”
“We hopen dat Pelicano onder de aandacht komt en dat kinderen gestimuleerd worden om veel keuze te hebben uit gezonde voeding in hun brooddoos”, zegt Marleen Vandenberghe, algemeen directeur van scholengroep CDI Ieper. “We vinden het heel belangrijk dat kinderen die het even moeilijk hebben thuis de nodige aandacht krijgen en dat we onze ogen daarvoor niet sluiten.”
Lege brooddozen zijn niet de enige signalen die wijzen op kinderarmoede. “Turnpantoffels die te klein zijn, geen winterschoenen, blijven lopen op sandaaltjes, kinderen die niet uitgeslapen zijn ’s morgens, bijvoorbeeld omdat ze geen fatsoenlijk bedje hebben”, vervolgt Marleen Vandenberghe. “Maar er is ook veel achter de muren dat we niet zien. Je moet natuurlijk het vertrouwen krijgen van de ouders dat ze erover willen spreken. Het moet uit de taboesfeer, al is het ook wel te begrijpen dat mensen daarmee niet graag te koop lopen.”
Kinderarmoede
“De kinderarmoede vermindert niet”, vult Lieven Calis aan. “Dat merken we bijvoorbeeld aan het aantal onbetaalde rekeningen. Men rekent dan vaak op de goodwill van ons om een aantal zaken aan te passen, zoals studie die we niet aanrekenen. Integendeel, we vragen net om die kinderen in de studie te hebben zodat ze zouden in een goeie sfeer en omgeving hun huiswerk kunnen maken. Meerdaagse uitstappen zijn ook niet evident. Kinderen worden dan ziek gemeld juist voor de meerdaagse, waardoor ze heel de week bijvoorbeeld niet mee kunnen op zeeklassen. Dan laten we dat niet gewoon passeren, maar bellen we de ouders om te horen of er een onderliggende reden is. Dat kan om kleine dingen gaan, zoals geen zwemkledij om mee te nemen. Dat gaat dan misschien om een kost van 50 euro, maar voor sommige gezinnen is dat dan echt te veel.”
De coronapandemie maakte het niet gemakkelijker om armoede op school aan te pakken. “We probeerden de scholen zo veel mogelijk open te houden zodanig dat we konden zorgen dat bepaalde kinderen tenminste eten hebben. We weten dat het voor sommige kinderen nodig is dat ze naar school mogen komen. Het is niet alleen om te leren, maar ook om een veilige omgeving te hebben, eten te hebben, rust te vinden…”, besluit Marleen Vandenberghe.
Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen door mee te doen aan de SMS-actie: SMS ‘STOP’ naar 4330 (€1/bericht).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier