Miserie aan huisje van plezier: buren van La Porte Bleue zijn overlast van bordeel beu

La Porte Bleue, al langer een doorn in het oog van de buren. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Reeds jaar en dag vervult Wevelgem een pioniersrol in de strijd tegen de bordelen en daarmee gepaard gaande overlast. Het is een strijd die ze lange tijd leken te winnen maar toch trekken enkele bewoners aan de alarmbel. Eén bar blijft voor heibel zorgen en niemand lijkt de situatie onder controle te krijgen. Ga mee naar La Porte Bleue, de zwarte plek van Wevelgem.

Beroemd en berucht, zo kan La Porte Bleue langs de Menenstraat in Wevelgem, in twee woorden omschrijven. Met zijn opvallende blauwe deur is het bordeel al decennia lang een van dé plekken in de regio waar mensen op zoek gaan naar erotiek. Vooral bezoekers uit Frankrijk vinden massaal hun weg naar het kleurrijke huisje van plezier. En dat zullen buurtbewoners geweten hebben. “Vroeger plasten ze open en bloot tegen onze gevels, nu sluipen ze gewoon onze garages in om daar alles onder te plassen.” Een van de dichte buren van La Porte Bleue is het beu. De man blijft liever anoniem uit angst voor repressailles maar kan zijn frustraties niet langer verstoppen. “Het is hier eerlijk gezegd altijd al miserie geweest”, zegt hij. “Maar de laatste jaren zien we de problemen toenemen. Geluidsoverlast, vandalisme, ze parkeren waar het hen uitkomt, ze laten overal afval achter… Zo kan het echt niet meer verder.”

Op klaarlichte dag

‘Ze’, dat zijn de bezoekers van het bekende bordeel. En ‘ze’ worden week na week agressiever, klinkt het. “Wie die gasten aanspreekt over het feit dat ze zomaar tegen een woning staan te plassen of dat ze op privéterrein staan, mag zich opmaken voor heel wat heibel”, gaat de buurman verder. “Vorige week kwam het hier ei zo na tot een handgemeen, waarbij de bordeelbezoekers mensen uit de straat effectief hebben bedreigd. Ze gingen de kinderen verkrachten en de vrouw vermoorden. En ze verzekerden ons dat ze hier terug zouden staan, mét al hun vrienden mee. Eerlijk? Dit is geen leven meer. Wij zijn bang om onze woning te verlaten zodra het bordeel de deuren opent. Uiteindelijk hebben we geleerd dat we die mensen het best laten begaan. Voor de politie is dit niet meteen prioriteit en we hebben allerminst zin om effectief klappen te krijgen.”

La Porte Bleue in Wevelgem.
La Porte Bleue in Wevelgem.© CLL

Wevelgem kende jarenlang een toename van bordelen, clubs en bars, maar het huidige gemeentebestuur draaide die situatie quasi volledig om. “Helaas liggen die maatregelen ook deels aan de bron van onze problemen”, aldus de buur nog. “Vroeger waren er langs deze steenweg heel veel bordelen, waardoor de deugden én de miserie verspreid lag. Nu er bijna geen meer zijn, komen al die kerels naar dezelfde plek. En brengen ze natuurlijk hun problemen met zich mee.”

Nog tien over

De verzuchtingen van de mensen uit de buurt worden op een grimmige manier in beeld gebracht. Heel wat woningen rond La Porte Bleue staan te koop, sommigen zelfs al lange tijd. Niemand wil investeren in een plaats die garant staat voor problemen. Nog tijdens het interview stopt een wagen, een klassewagen met Franse nummerplaten, deels op het fietspad, deels op de rijbaan. Onophoudelijk toeteren en aan de deur van het bordeel brullen en beuken. De fietsers die een opmerking maken over het belemmerde fietspad worden luidkeels met de dood bedreigd. Zelfs op klaarlichte dag loopt het voor de deur van La Porte Bleue danig uit de hand.

Miserie aan huisje van plezier: buren van La Porte Bleue zijn overlast van bordeel beu
© a-SLW

Een bordeelbezoek is een groepsgebeuren geworden. Dan krijg je machogedrag en stoere woorden – Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem

Wevelgems burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) is op de hoogte van de situatie maar wijst erop dat de situatie niet zomaar kan opgelost worden. “Wevelgem heeft, als gemeente, er al een lange strijd tegen de bordelen achter de rug. Enkele jaren terug moesten we inderdaad toegeven dat er te veel dergelijke plaatsen op ons grondgebied waren. De prostitutie in onze streek bloeide volop tijdens de oorlogsperiode, toen soldaten hier op het vliegveld aanwezig waren. Nadien zijn het vooral mensen die vanuit Frankrijk naar hier kwamen, omwille van het feit dat prostitutie bij onze zuiderburen strafbaar is. Van de toen bijna dertig bordelen die we hadden, blijven er nu geen tien meer over. We maakten gebruik van een mix van strenge controles, bikkelharde vergunningen en fikse belastingen. Een mix die overduidelijk zijn nut heeft bewezen.”

De toenemende problemen rond La Porte Bleue zijn volgens burgemeester Seynhaeve te wijten aan een verandering van het type bezoeker. “Vroeger had je veelal de huisvader of de éénzaat, die er even ‘zijn ding’ kwam doen, zeg maar. Ze trokken naar binnen, kwamen naar buiten en we hadden er bitter weinig problemen mee. Vandaag hebben we de indruk dat het bezoek aan een bordeel een groepsgebeuren is geworden. Een uitstapje met een paar vrienden samen naar de meisjes in plaats van naar de discotheek. Natuurlijk krijg je dan haantjesgedrag en stoere woorden. Ze jutten elkaar op en dan zijn problemen nooit ver weg.”

Verantwoordelijkheid

Het bordeel sluiten of straffen is onhaalbaar. “We hebben nu al erg strenge regels voor dergelijke zaken en La Porte Bleue voldoet eigenlijk aan alles. We kunnen dan ook niet zomaar zeggen dat we nog even wat extra regels uit onze mouw schudden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat overlast aangepakt moet worden. Samen met de politie hebben we ondertussen al een analyse gemaakt en zullen we de frequentie van de controles gaan opdrijven. Daarnaast wordt de uitbater ook uitgenodigd om, samen met de jurist van de gemeente en een vertegenwoordiger van de politie, in gesprek te gaan. Als gemeente gaan wij hen erop wijzen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Lukt dat niet, dan zullen we de vergunningen nogmaals onder de loep moeten nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier