Minister Diependaele kent erfgoedsubsidies toe voor Veurnse projecten: 100.000 euro voor herenhuis
Om het West-Vlaamse erfgoed in goede conditie te houden zet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) het licht op groen voor diverse restauratieprojecten. Twee Veurnse projecten krijgen een deel van de totale subsidiepot. Het gaat om een neoclassicistisch pand in de Duinkerkestraat en de Kerkhoek in Houtem.
De particuliere eigenaar van het neoclassicistische herenhuis op de hoek Duinhoek-/Zuidstraat krijgt voor de restauratiewerken een premie van 100.000 euro. Dit imposante herenhuis van 1869 met aanhorigheden is aangeduid als beschermd monument en bouwkundig erfgoed. Het bestaat uit 5 bouwlagen onder een leien schilddak, met een bepleisterde en beschilderde, rijk geornamenteerde voor- en zijgevel. De modernistische aanbouw dateert uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Het herenhuis heeft een binnentuin, omsloten door een tuinmuur, paardenstallen, wagenhuis en een hondenkennel. Het eclectische interieur op het gelijkvloers is goed bewaard. Ruimtes in neogotische, neo-Vlaamse renaissancestijl en eenvoudige art-decostijl wisselen elkaar af. Het pand zal worden gerestaureerd en verbouwd tot een meergezinswoning met op elke etage één appartement. “De woning is in minder goede staat waardoor instandhoudings-, stabiliteits- en restauratiewerken zich opdringen”, aldus minister Diependaele. “Er komt een integrale dakrestauratie voor het woonhuis en annex en ook de gevels met natuurstenen elementen worden gerestaureerd. Ook de plankenvloeren op de eerste en tweede verdieping en het binnenschrijnwerk worden aangepakt. Aan de paardenstallen met het koetshuis worden stabiliteitswerken uitgevoerd, het pannendak wordt geconsolideerd en gerestaureerd.”
De woning is in minder goede staat waardoor werken zich opdringen
De dorpskom van Houtem wordt gekenmerkt door een gaaf bewaarde 18de-eeuwse configuratie met rechthoekig plein met de centraal gelegen parochiekerk, het omringende kerkhof en omlopende pad, de zogenaamde Kerkhoek. De 19de-eeuwse kasseiweg rond de kerk werd gedeeltelijk heraangelegd en nu volgt de voltooiing waarbij de kasseiweg rond de kerk volledig wordt hersteld. Voor de restauratiewerken is een premie van 148.647,95 euro toegekend.
Schepen Anne Dequidt: “In februari 2019 werd het beheersplan voor het dorpsgezicht van Houtem goedgekeurd. In dit plan wordt voor 24 jaar ver omschreven op welke manier de erfgoedwaarden in het dorpsgezicht in stand worden gehouden. Daarnaast bevat het plan ook de ingrepen die nuttig geacht worden. Wij hebben een goed onderbouwd dossier ingediend om hiervoor een subsidie te krijgen. Daarbij werd er ook rekening mee gehouden dat de school altijd toegankelijk moet blijven. In de loop van 2021 worden en werden door onze technische dienst de meeste werken zelf uitgevoerd en gecoördineerd. Meest markant zijn de inspanningen inzake ‘topiary-snoei’ (vormsnoei), maar ook het kandelaberen van de lindes aan de toegangspoort en het snoeien van de historische hagen springen in het oog. In de zomer van 2022 wordt verder werk gemaakt van het herstel van de historische bestrating in de Kerkhoek. Het team voor deze werken bestaat verder uit Aquaduin (rioolbeheerder), ontwerper Bureau Cnockaert NV en aannemer Desot NV. Het groenonderhoud is uiteraard dagelijkse kost voor onze uitvoerende technische dienst. Maar ook met het wegenisluik loopt het stadsbestuur niet in zeven sloten tegelijk. Naast het voorbereidende denkwerk dat in een beheersplan in vorm is gegoten, is er ook veldwerk aan voorafgegaan. Om te achterhalen hoe de historische bestrating eruitzag, werden in 2018 de diverse overlagingen tot op de oudere bestrating weggenomen. Zo konden we tegelijkertijd een realistische inschatting maken van de recupereerbare natuurstenen. We kregen heel veel hulp van erfgoedconsulente Strobbe. Het kostenplaatje wordt geraamd op 212 354,22 euro.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier