Minister Dalle bezoekt vzw De Takel

Redactie KW

Het bezoek van Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle aan jeugdcentrum vzw De Takel was al twee keer verplaatst. Derde keer, goede keer: zaterdag kon de minister kennismaken met het bestuur, dat al dertig jaar het lot behartigt van de Oostendse jongeren. Ook de jeugdwerkers, jongeren en ouders van het jeugdhuis werden bij het bezoek betrokken.

“In ons dagcentrum worden twaalf jongeren samen met hun gezin opgevangen“, vertelt Marc Tips, voorzitter van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen vzw De Takel en overste van de Oostendse gemeenschap van Salesianen. “In het jeugdhuis, waar iedereen welkom is, tellen we meer dan 160 leden.”

Coronacrisis hoofd bieden

“Tijdens de coronapandemie moesten we met bubbels werken. Eerst per acht, dan per tien. Gelukkig hebben we in de loop der jaren ons jeugdcentrum kunnen uitbreiden. We beschikken over drie aanpalende panden, die opgedeeld zijn in verschillende, afzonderlijke lokalen en ateliers. We konden beperkt en coronaveilig blijven werken met onze pedagogische en sociale opvang voor jongeren en gezinnen . We zijn blij en fier dat we onze werking kunnen demonstreren aan minister Dalle en kunnen bewijzen dat er ernstig en vruchtbaar wordt omgesprongen met de subsidies.”

Vorige zomer zette de Vlaamse overheid het licht op groen voor De Takel met het project ‘We strijden samen om jongeren te versterken en te verbinden’. Het is een actie om, samen met jongeren en hun gezin, de coronacrisis het hoofd te bieden. De teamleden van jeugdhuis en dagcentrum De Takel zetten zich sedert half maart 2020 schrap om de jongeren bij te staan bij het verhaal van pre-teaching en online onderwijs.

Aanvullend activiteitenpakket

Tijdens de lockdown zijn er jongeren onder de radar verdwenen en zijn ze de connectie met de samenleving verloren. De Takel wilde hun isolement doorbreken met extra instuifmomenten met aangepaste accommodatie en stellen laptops ter beschikking. Ook bezorgen ze verrassingspakketten voor het hele gezin.

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kon het team van De Takel uitgebreid worden met extra vrijwilligers en twee deeltijdse beroepskrachten . Het centrum kon een aanvullend activiteitenpakket uitwerken, vertrekkend vanuit de noden en vragen van de jongeren, die zelf sterk werden betrokken bij het uitbouwen van initiatieven. Denk maar aan workshops van alternatieve sporten en doe-activiteiten zoals paardrijden, watersporten, kooklessen, challenges, fietstochten en dansworkshops. Jongeren werden met hun gezin uitgenodigd voor gezamenlijke uitstappen.

Lichtpunt

Het sociaal engagement werd aangewakkerd door elkaar systematisch te ondersteunen, zowel jongeren onder elkaar, als in de relatie tussen jongeren en hun ouders. Door het jeugdwerk-jeugdhulpverlening én de samenleving met elkaar te verbinden, betekent De Takel een mooi lichtpunt in de schaduwzijde van de coronaproblematiek. (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier