Minister Crevits stelt zorgcoördinator voor Triamant in Geluwe aan, zeventien zwaar zorgbehoevenden zijn allemaal verhuisd

Woon- en leefbuurt Triamant in de Wervikstraat in Geluwe. © MP
Redactie KW

Na het faillissement van de zusteronderneming Curamant blijft de situatie in de woon- en leefbuurt Triamant in de Wervikstraat in Geluwe heel onzeker. Alle zeventien zwaar zorgbehoevende bewoners van de tachtig flats en twintig studio’s zijn al verhuisd wegens de onzekerheid. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) stelt nu uit bezorgdheid voor de zorgverlening een zorgcoördinator ter beschikking van het lokaal bestuur van Wervik. “Dat werd me woensdag gecommuniceerd door het kabinet”, bevestigt burgemeester Youro Casier (Vooruit).

“Men ging me terug contacteren om een afspraak te maken met die zorgcoördinator. De huisvesting van die zeventien zwaar zorgbehoevende bewoners was onze grootste bezorgdheid want we wilden geen risico’s nemen. Van verschillende woonzorgcentra in de regio kregen we spontaan een aanbod voor noodopvang, kortverblijf of assistentiewoningen.”

Geen woonzorgcentrum

Het stadsbestuur zat eerder al samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid. De failliete zusteronderneming Curamant stond in voor de zorg en sedert enkele weken is er met Cura Home een overnemer. Voor alle duidelijkheid: Triamant is geen woonzorgcentrum. Er woont daar een mix van publiek. Sommige mensen verblijven er om te revalideren na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname.

Er verblijven in de flats en studio’s ook heel wat werklui. Dat blijft alvast uit het wagenpark op de parking. We telden er op een maandagavond maar liefst acht auto’s en camionettes met een Poolse nummerplaat. Daarnaast ook nog vier andere auto’s met een buitenlandse nummerplaat uit Oekraïne, Estland, Slovakije en Slovenië. In Triamant wonen ook mannen en vrouwen die door familiale omstandigheden alleenstaand zijn geworden.

Voor de permanentie en zorg zijn er momenteel zes verpleegkundigen op zelfstandige basis. Collega’s staan in voor de weekends. Eerder kwamen de onwaardige leefomstandigheden in Triamant in Velm nationaal al een paar keer in het nieuws. Nu is Triamant Velm failliet. “Ik had al een paar keer contact met de burgemeester van Sint-Truiden”, zegt Youro. “Daar is de situatie anders dan Triamant in Geluwe. Mijn collega ging me nog wat info bezorgen.”

Catering

De catering bij Triamant is nog een apart verhaal. Elf bewoners lieten warme maaltijden van het Woon- en Zorgbedrijf komen. “De firma die instaat voor de catering heeft nog heel wat geld van Triamant te goed”, aldus de burgemeester.

Triamant in Geluwe ging open in 2016. Het was de tweede woon- en leefbuurt die Triamant opende, na Triamant Haspengouw in Velm, nabij Sint-Truiden. Nadien volgden buurten in Zottegem, Ronse, Bree en Puurs. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier