Mie Bogaerts schenkt bronzen Ziemie-beeldjes aan Stad Kortrijk

Redactie KW

De Heulse kunstenares Mie Bogaerts schenkt twintig bronzen beeldjes aan Stad Kortrijk. Deze beeldjes zullen later dit jaar op verscheidene unieke locaties worden geplaatst in de binnenstad.

Mie Bogaerts (50) studeerde aan de Normaalschool in Torhout en trok 5 jaar naar de Tekenacademie in Kortrijk waar ze een opleiding beeldhouwkunst volgde. Recent maakte Mie twintig bronzen beeldjes – de Ziemie-beeldjes – die ze nu allemaal aan Stad Kortrijk schenkt.

“Ik ben onrustig als ik niet bezig kan zijn. Mijn hoofd steekt boordevol ideeën. Ik ben daar constant mee bezig en werk aan enkele projecten tegelijk”, zegt ze. De zogenaamde ‘Ziemie-beeldjes’ zijn ongeveer 20 cm groot en zullen doorheen de stad subtiel op verschillende locaties worden bevestigd. Bij elk beeldje hoort een gedicht dat toepasselijk is voor die locatie. Hiervoor werkt Mie samen met dichter Joris Denoo.

Stralen emotie uit

“Die rechthoekige gezichtjes laten een emotie zien: de lichaamstaal van liefde, hoop, verdriet, vreugde, boosheid. Ook een gelaatsuitdrukking: hoe iemand kijkt, het hoofd schuin houdt of het hoofd buigt. Dat straalt allemaal een emotie uit”, aldus Mie. “Ideeën borrelen spontaan in mij op terwijl ik observeer. Het zijn die momentopnames die ik probeer te vatten. Ik kijk naar alles wat rond en naast mij gebeurt.”

Later dit jaar worden de Ziemies bevestigd op de locaties en zal er een wandelroute worden uitgestippeld voor de Ziemietoer. Axel Ronse, schepen van Cultuur: “We nemen deze beeldjes heel graag in ontvangst en engageren ons om deze de komende jaren in Kortrijk tentoon te stellen. Ik ben onder de indruk van de creativiteit van Mie en Joris. De wandelroute zal de moeite waard zijn.”

Mie Bogaerts: “Ik ben blij dat ik de stad kan bekoren met mijn kleine wezentjes. Misschien springen ze toevallig in het oog, of moet je meer gericht gaan kijken. Vinden is de trofee na het zoeken. De Ziemies vertellen elk een anekdote over een bepaald plekje in Kortrijk.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier