Middelkerke en Westende klaar voor het zomerseizoen

Op de foto Tom Dedecker, Rosalie Verlinde, Alain Bloeykens, Magalie Opsomer, Karin Van Acker, Andries Danneels, Peter Bijvoet, Nathaniël Devey, Sandra Van den Bossche, en Julie Vermoesen. © LC
Paul Bruneel

Het mag dan nog wel duren tot 21 juni voor de astronomische zomer officieel de intrede doet, in Middelkerke en Westende luiden ze de zomer al enkele weken vroeger in. Bier aan Zee, het vroegere Bierweekend is traditiegetrouw een stap naar de zomer in Middelkerke. Westende heeft zelfs nog een voetje voor met Carrousel, iets helemaal anders dan het vroegere Visweekend dat verdwijnt, maar is minstens even veelbelovend.

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni wordt in Westende-Bad de klok teruggedraaid naar de belle-époquetijd, de periode dat de zogenoemde ‘Beau Monde’ uit de grootsteden naar de kust en vooral naar Westende kwam om rijkdom te etaleren. Heel wat figuranten zullen tijdens Carrousel in belle-époquekledij rondlopen en wie als bezoeker in dergelijke kledij komt en een selfie stuurt naar de dienst evenementen van de gemeente Middelkerke, maakt kans op een mooie prijs. Alles in het straatbeeld zal de bezoeker terugvoeren naar vroeger, gaande van authentieke carrousels, over draaiorgels en accordeonisten tot retrofietsen. Met deze laatste is het zelfs mogelijk om deel te nemen aan een sprint.

We willen de langste toog van het land nieuw leven inblazen

Om al helemaal in de sfeer te komen van bij het vertrek rijdt een retrotram tussen 11 en 18 uur op geregelde tijdstippen van Oostende naar Westende en terug. Op diverse plaatsen zijn er ook activiteiten zoals retrotennis of een modeshow. In de straten van Westende-Bad is er ook een antiek- en brocantemarkt. Carrousel start zowel op zater- als zondag om 11 uur en eindigt om 18 uur.

In Middelkerke wordt nog een weekje langer gewacht om de zomer volop te verwelkomen, dit gebeurt op 14, 15 en 16 juni met Bier aan Zee. Bier aan Zee, de opvolger van het Bierweekend, heeft er een rijke traditie opzitten en voor de opstart moeten we terug naar 1992. De toenmalige Dijkratten, zeg maar enkele horeca-uitbaters en sympathisanten, vonden het tijd om een nieuw evenement te organiseren en het bier centraal te stellen. Het ene jaar was het themaweekend al een groter succes dan het andere, maar elk jaar maakten tienduizenden mensen de trip naar Middelkerke om er te proeven van de vele biersoorten die er werden geserveerd. Niettegenstaande verschillende andere themaweekends die in de loop der jaren in het leven werden geroepen is het Bierweekend het meest populaire gebleven.

Bier weer centraal

Het nieuwe gemeentebestuur heeft nu niet enkel de naam veranderd, maar ook de inhoud van het hele gebeuren is enigszins gewijzigd. Schepen voor Toerisme Tom Dedecker: “De essentie van in het begin om het bier helemaal centraal te stellen was verdwenen, het weekend was eigenlijk een veredelde kermis geworden en daar willen we nu weer verandering in brengen. Uiteraard blijven animatie en optredens deel uitmaken van het evenement, maar we willen opnieuw het bier opwaarderen en op die manier de zegswijze ‘de langste toog van het land’ nieuw leven in blazen.”

Het centrale punt van Bier aan Zee is het Epernayplein waar de Brussels Beer Challenge neerstrijkt, maar over de hele Zeedijk zijn op de terrasjes en in de tenten bieren te ontdekken. De Brussels Beer Challenge is een internationale bierwedstrijd waarin brouwerijen strijden om de titel van het beste bier. Brussels Beer Challenge vormt daarnaast een platform waar internationale brouwers kunnen netwerken en hun product actief kunnen promoten. Zowel op zaterdag als zondag zijn er becommentarieerde proeverijen. Wie wil deelnemen betaalt 15 euro en moet vooraf inschrijven bij de dienst voor toerisme in de Joseph Casselaan 1 in Middelkerke. Bier aan Zee opent op vrijdag om 16 uur en sluit om 2 uur, op zaterdag is Bier aan Zee in volle actie van 10 tot 2 uur en op zondag van 10 tot 22 uur.

Informatie over de beide evenementen is te vinden op visit.middelkerke.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier