Middeleeuws vissersdorp Walraversijde in Oostende geeft na archeologische opgravingen weer wat meer geheimen prijs

Archeologen van RAAP België, hier in het gezelschap van gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, legden onder leiding van Floris Beke (rechts) onder andere een bakstenen helling die naar een drenkplaats leidt bloot. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Bij verbouwingswerken op de site van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde in Oostende werden opnieuw belangrijke vondsten gedaan en geeft de bodem weer wat meer geheimen prijs over de ooit erg welvarende vissersgemeenschap die ook handel dreef met overzeese gebieden.

Bij archeologische opgravingen in het Provinciedomein Atlantikwall Raversyde werd begin 21ste eeuw een deel van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde blootgelegd. Die site was tot voor kort het openluchtmuseum Anno 1465 met de reconstructie van een paar middeleeuwse vissershuizen.

Nieuwe opgravingen

Omdat binnenkort de werken starten voor de bouw van een nieuw toegangsgebouw zijn er sinds maandag 6 mei nieuwe opgravingen uitgevoerd door RAAP België (Regionaal Archeologisch Archivering Project). Niet alleen werden de restanten van een drietal woningen gevonden en in kaart gebracht maar ook een aantal water- en beerputten waar erg belangrijk onderzoeksmateriaal tevoorschijn kwam zoals potscherven, botten van dieren, visrestanten, siervoorwerpen… Daarnaast zijn ook munten en een zestal bomkuilen en -scherven uit WO I gevonden.

Ook werden verdere sporen aangetroffen van een bestaande grachtenstructuur waarlangs het dorp zich in de 15de en 16de eeuw ontwikkelde net als een ingerichte drinkpoel voor dieren en ook dierengraven. De opgravingen worden deze week nog afgerond en het archeologisch materiaal wordt voort onderzocht.

Gratis

De constructie van het nieuwe toegangsgebouw zal ongeveer een jaar duren en 4,5 miljoen euro kosten. De middeleeuwse site zal in de toekomst gratis toegankelijk zijn en de bezoekers het verhaal vertellen van het erg welvarende vissersdorp. In de toekomst worden de recente opgravingen met doeken afgedekt en blijft de rest van de site archeologisch onaangeroerd.

Omdat de bodem eeuwenlang intact is gebleven is deze locatie een van de best bewaarde archeologische sites van Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier