Meulebeke onbestuurbaar, een reconstructie van anderhalf jaar gekibbel
De gemeenteraad heeft de onbestuurbaarheid uitgeroepen met 14 ja-stemmen tegen 6 nee-stemmen. De bom is dus gebarsten, de handdoek in de ring geworpen. Wat nu?
Het rommelt reeds een lange tijd binnen het Meulebeeks politieke landschap. We starten het verhaal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Burgermeester Verwilst kondigde vooraf aan dat CD&V in zee zal gaan met VRIJ om zo samen de ‘Lijst van de Burgemeester’ gestalte te geven. Met 3.294 voorkeurstemmen kwam de burgemeesterssjerp Dirk Verwilst toe. Op de tweede plaats vonden we Lieve Germonprez terug met 1.075 voorkeurstemmen. Bij N-VA behaalden Benedict Van Staen 704 voorkeurstemmen en bij Zorgsaam toonde Rik Priem zich nog steeds de voortrekker met 361 voorkeurstemmen. De verkiezingen van oktober 2018 zullen ook de geschiedenis ingaan als die van de brieven die een lastercampagne opzetten tegen de persoon van Dirk Verwilst, Tom Vanpoucke en de leden van het bestuurscollege.
De installatievergadering van de nieuwe raad volgde op 2 januari 2019. Burgemeester Verwilst omringde zich met de schepenen Katrien Seys, Danny Bossuyt, Rita De Costere, Paul Demeulemeester en Lieve Germonprez. Bert Verdru zou drie jaar voorzitter van de gemeenteraad zijn en daarna (in 2022) het schepenambt van Paul Demeulemeester overnemen. Meteen was er ontevredenheid binnen de groep want Nele Gelaude zag haar schepenambt veranderen in een zitje van de gemeenteraad.
Woordbreuk
Tijdens de gemeenteraadszitting van 23 januari 2019 mochten we reeds van een crisis binnen de meerderheid spreken. Op de agenda stond toen de verhoging van de personenbelasting van 7 naar 7,5 procent net als de stijging van de opcentiemen van 1039 naar 1089. Naast de N-VA (5 leden) en Zorgsaam (2 leden) stemden de 4 leden van Vrij alsmede Nele Gelaude tegen en werd de belasting afgekeurd. Daar die geplande verhoging invloed had op het meerjarenplan, werd dit eveneens afgekeurd. Burgemeester Verwilst had het over woordbreuk, een gebrek aan inzicht en een schending van vertrouwen.
Tijdens de gemeenteraad van 9 oktober 2019 laaide discussie omtrent de aankoop van een perceel grond in de Krekelstraat ter uitbreiding van het domein ter Borcht opnieuw hoog op. Het politieke hek knalde dan volledig van de dam in november 2019 wanneer 3 leden van VRIJ (Lieve Germonprez, Bert Verdru en Peter D’ Haeyere) beslisten om het kartel ‘Lijst van de burgemeester’ te verlaten en zich ook als onafhankelijk op te stellen.
“Dit was de enige oplossing. We zaten in een impasse waardoor al onze diensten vastliepen”
Op 23 december werden de schepenbevoegdheden van Lieve Germonprez (wonen, kinderopvang, sociale dienst en gezondheid) afgenomen. Burgemeester Verwilst haalde de frequente afwezigheden van Lieve tijdens het wekelijks schepencollege op maandag aan als reden. Op 8 januari 2020 kondigde Mouna Belkadi aan dat zij de Lijst van de Burgemeester verlaat en zich als onafhankelijke zal opstellen. Op dat moment had de Lijst van de Burgemeester geen meerderheid meer.
Geen transparantie
In januari 2020 verlaat Tom Wattijn (N-VA) het politiek forum. In de gemeenteraad van 29 januari krijgt het vooropgesteld meerjarenplan te kampen met steeds meer tegenwind. Gebrek aan communicatie en transparantie zijn de sleutelwoorden. De gemeenteraad van 12 februari zorgde voor enig soulaas. Geen oplossing in februari of maart, het meerjarenplan wordt niet goedgekeurd. Naar eigen zeggen losstaand van de strubbelingen kondigt algemeen directeur Tom Vanpoucke aan dat hij het over een andere boeg zal gooien en resoluut kiest voor een nieuwe job.
Ondertussen zitten we in volle coronacrisis. De gemeenteraad in april verloopt digitaal maar brengt verder geen zoden aan de dijk. Begin mei roept burgemeester Verwilst de pers bijeen om, na overleg met de leden van de Lijst van de Burgemeester, de onbestuurbaarheid uit te roepen. De beslissing is gevallen! Ze wordt goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van woensdag 20 mei. De negen leden van de Lijst van de Burgemeester samen met de twee leden van Zorgsaam en drie leden van N-VA (Van Staen, Vanhee en Soete) keuren de beslissing tot onbestuurbaarheid goed.
Coup de théâtre
Tijdens die gemeenteraad kondigt Bert Verdru aan dat men bereid is om 56 van de 60 actiepunten in het meerjarenplan goed te keuren. De vraag wordt nog gesteld om deze 56 punten in een nieuw meerjarenplan te gieten zodanig dat de broodnodige investeringen (Gent- en Pittemstraat) kunnen doorgaan. Het grootste bezwaar ligt in de investeringen betreffende het kasteel Ter Borcht en het project Markt. Volgens Bert Verdru stijgt de schuld in deze legislatuur van 15,8 miljoen euro tot 19,3 miljoen euro. Dat legt een zware hypotheek op de toekomst en is zeker niet conform met de verkiezingsbelofte, namelijk de schuld af te bouwen… wat ook door Peter D’Haeyere (onafhankelijke) tijdens de jongste gemeenteraad duidelijk werd gemaakt. “De inspraak moet duidelijk beter. Het zijn de gemeenteraadsleden die in samenspraak het college moeten aansturen”, aldus Verdru.
Ondertussen komt er aan de dolle vaudeville geen einde want Peter Raedt en Marina Duyck, beiden van N-VA, zeggen hun samenwerking met die partij op en installeren zich voortaan als ‘onafhankelijken’ in de gemeenteraad. Beiden betraden anderhalf jaar geleden het Meulebeeks politiek forum en kozen dan resoluut voor het verkiezingsprogramma van de plaatselijke N-VA – afdeling. Tijdens de gemeenteraad van woensdag 20 mei stemden Peter en Marina, samen met de onafhankelijken, stemden tegen de onbestuurbaarheid van de gemeente omdat ze beiden geloven dat een compromis, zonder hulp van buitenaf, nog steeds mogelijk is.
Burgemeester Verwilst; “Ik ben opgelucht dat we die beslissing genomen hebben. We zaten in een impasse waardoor al onze diensten vastliepen. Willen we vooruit met de gemeente, dan bleek dit de enige resterende oplossing. Nu zal Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, provinciegouverneur Carl Decaluwé of een afgevaardigde van zijn kabinet oproepen om als bemiddelaar op te treden. Alle raadsleden krijgen dan de kans tot een gesprek in de hoop dat er dan een compromis uit de bus komt. Is dit niet het geval kan de gouverneur op zoek gaan naar een nieuwe meerderheid of kan de minister een nieuw college aanduiden, rekening houdend met de recente verkiezingsuitslagen.”
Wordt dus vervolgd al zal de oplossing nog niet aangereikt worden tijdens de volgende gemeenteraad op 10 juni. (LB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier