Meulebeke: “De bühne voelt aan als mijn tweede thuis”
Katelijne Vervaeke van breiboetiek Marielyne op de Plettinkplaats is verkozen tot Krak van de Berengemeente voor haar inzet voor het culturele-, sportieve- en handelsleven.
Katelijne zag het levenslicht op 10 november 1962 in Tielt als oudste telg in het gezin van drie kinderen van André en Juliana Verstraete. Pa en ma runden een landbouwbedrijf en een veevoederhandel in Egem. Moeder Juliana had het bloed van een zakenvrouw in haar. Ze contacteerde de landbouwers en ging hen dan bezoeken met de rekeningen. Toen vader André zijn dochter ging aangeven in het stadhuis van Tielt weigerde de ambtenaar van dienst het kind te registreren onder de naam Katelijne. Het werd Kathleen en zo bleef het tot na de lagere school die ze in Egem volgde.
Katelijne: “Het was pas in het Sint-Jozefsinstituut dat ik de naam ‘Katelijne’ voor het eerst kon gebruiken. Ik heb daar een opleiding tot ‘verpleegaspirant’ gevolgd, al droomde ik er toen al van om zelfstandig een zaak te runnen. In 1982 las ik een advertentie waarin het postorderbedrijf en breiwolfabrikant 3Suisses op zoek was naar iemand die een winkel in franchise wou overnemen in Meulebeke. Ik zag mijn kans en stelde me kandidaat. Na een opleiding van drie maanden in Brugge opende ik mijn breiboetiek Marielyne op 24 december 1982. Ik herinner het me nog goed dat ik die dag één paar breinaalden verkocht. Gelukkig bleef het daar niet bij en dankzij mijn inzet en mijn klantvriendelijkheid floreerde mijn winkel. In april 1989 kon ik mijn activiteiten volledig op zelfstandige basis voortzetten. Het assortiment producten werd aanzienlijk uitgebreid en een jaar later kon ik het gebouw, waarin mijn handelszaak was ondergebracht, kopen van de familie Gallez.”
De Morgenvrienden
1989 werd een heel bijzonder jaar. “Het was eveneens het jaar waarin mijn buurman Jean-Marie Desseyn me binnenloodste in de grote toneelfamilie van de Karel Van Mander Ghesellen. Het eerste stuk waarin ik aantrad, droeg de titel ‘Wij verhuizen’. Iets dat ondertussen waarheid werd, want de bühne is mijn tweede thuis geworden.”
“Elke zondagmorgen haspel ik 50 à 60 km af met De Morgenvrienden”
Naast haar drukke leven in de winkel en bij het toneelgezelschap vindt ze ook nog de tijd om op zondagmorgen de C-groep te vergezellen bij wielertoeristenclub De Morgenvrienden. “Het lokaal ‘t Oud Gemeentehuis is hier op een boogscheut vandaan en wekelijks haspelen we zo’n 50 à 60 km af in een gemengde groep aan een gemiddelde snelheid van 22 km/u. Blijft er dan nog wat tijd over, dan kan ik me echt verdiepen in een spannend boek.”
“Liefde voor toneel kreeg ik als kind mee”
Katelijne kreeg de liefde voor het toneel mee met de paplepel. Haar moeder speelde op jonge leeftijd al mee bij de BJB, oom Marcel en tante Irene hielden ook van het leven op de bühne en broer Filip verdiende zijn toneelsporen bij de KLJ. Katelijne: “Toneel was iets magisch dat echt voor mij was weggelegd. Ik debuteerde bij de Pittemse KLJ, was vervolgens actief bij de Loridankring, eveneens uit Pittem, en nu ben ik spelend lid én voorzitter, sinds 2001, bij de Meulebeekse Karel Van Mander Ghesellen. Jean-Marie Desseyn vroeg mij of ik het zag zitten om iemand te vervangen.”
De vlam sloeg meteen over. “Sinds 1989 ben ik dus actief bij de Karels, precies veertig jaar na de oprichting die ze te danken hadden aan pater Albert Van Hove, die in oktober 1949 met een gelegenheidsgezelschap het stuk ‘Ik heb het geluk gevonden’ aantrad in zaal Aurea in Meulebeke. Een bijzonderheid was dat Kapucijn Van Hove zelf het stuk geschreven had.”
“In de voorbije jaren hebben we heel veel vriendschapsbanden gesmeed en zetten we sterke stukken neer. Ik denk in het bijzonder aan ‘De aangekondigde Moord’, ‘Atelier’, ‘De Miroir’, ‘Albertine in 5 tijden’, ‘Poezekes’ en nog zoveel andere.”
In 2007 behaalde Katelijne een Gouden Meeuw voor haar rol van Miss Marple in ‘De aangekondigde Moord’, een stuk van Agatha Christie. In 2008 ontving ze een eervolle vermelding voor de vertolking van Elsje Geernaert in ‘Ketchup en Sangria’ van Greenwood & Parks. In 2016 volgde er nog een eervolle vermelding voor haar rol van Germaine in het stuk ‘De Schoonzusters’ van Michel Tremblay. Katelijne: “Ik zal toneel blijven koesteren en me er steeds voor inzetten. Mag ik langs deze weg een dringende oproep tot mannen richten om zich bij ons gezelschap aan te sluiten? Wij hebben echt nood aan mannelijke spelers! Bovendien wil ik ook iedereen bedanken voor de stem die ze op mij hebben uitgebracht.”
Bio Katelijne Vervaeke
Privé
Katelijne Vervaeke is geboren op 10 november 1962 in Tielt. Ze heeft twee broers: Geert en Filip.
Opleiding en loopbaan
Ze studeerde voor verpleeg-aspirant en opende in 1982 haar boetiek Marielyne in Meulebeke.
Vrije tijd
Katelijne is voorzitter en spelend lid bij de Karel Van Mander Ghesellen. Daarnaast is ze ook lid van de Morgenvrienden.
Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak p>
De Kraks van 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier