Metersbrede muurschildering en gedicht sieren gevel van Het Perron

(foto EG)
Redactie KW

Op de achterkant van cultuurcentrum Het Perron prijkt sinds kort een metersbrede muurschildering, de symbolische aanzet voor meer kunst en sfeer in de stad Ieper. Nieuwe Street-Art Manual moet leiden tot meer kunst en sfeer in Ieper.

De achterkant van cultuurcentrum Het Perron kreeg een stukje street-art, gemaakt door Timothy Vanlerberghe en Simon Delahaye. Het is de symbolische aanzet voor meer kunst en sfeer in de stad. Volwassen leerlingen van dé Academie, onder leiding van lerares Sylvie Marie, maakten een gedicht dat groot op de muur werd afgedrukt. Verhalen van Ieperlingen worden vertaald in kunst op het Geiteneiland en er wordt gewerkt aan babbelbanken. “Nieuwe street-art moet leiden tot meer beleving, kunst en sfeer in de stad.”

Kunst in de stad

“De Mural Street-Art werd gemaakt door street-artkunstenaars Timothy Vanlerberghe en Simon Delahaye, beiden afkomstig van Ieper”, vertelt Valentijn Despeghel, schepen van Cultuur (SP.A). “Timothy Vanlerberghe is een grafisch artiest die in Boezinge en Gent woont. Schilderen op doek is zijn meest favoriete manier om werk te produceren, maar het begon allemaal met graffiti. Door zijn interesse in kunst en de urban scene is hij begonnen met graffiti op jonge leeftijd. Simon Delahaye is ook een product van de jaren ’90. In hun werken kan je subtiele referenties terugvinden naar het verleden en urban scene invloeden. Stedelijke kunst die voortkomt uit verschillende invloeden en interacties van jonge mensen. Hiphop, graffiti, poetry slam-events, dat soort zaken.”

We zien schepen Filip Bolle, artistiek leider van De Koninklijke Harmonie Ypriana Nico Logghe, lerares van Dé Academie Sylvie Marie, schepen Valentijn Despeghel, Simon Delahaye, Timothy Vanlerberghe en cultuurbeleidscoördinator Alexander Declercq. (foto EG)
We zien schepen Filip Bolle, artistiek leider van De Koninklijke Harmonie Ypriana Nico Logghe, lerares van Dé Academie Sylvie Marie, schepen Valentijn Despeghel, Simon Delahaye, Timothy Vanlerberghe en cultuurbeleidscoördinator Alexander Declercq. (foto EG)

Daarnaast prijkt een gedicht van Sylvie Marie. Vanuit de trein zie je op de achtermuur van Het Perron de tekst ‘Kunst spat op het treinraam, ze vliegt als vogels mee’. “De bedoeling was om iets zinsvols met zo weinig mogelijk woorden te schrijven”, zegt Sylvie Marie.

“De Street-Art Manual en het gedicht tonen de kunstvormen die in Het Perron aan bod komen: woord en poëzie, theater, dans, muziek en kunst”, vervolgt Valentijn Despeghel. “Deze mural is de aanzet tot meer kunst, sfeer en beleving in de Ieperse binnenstad die we de komende vijf jaar voorzien. Er werd een plan opgemaakt, samen met landschapsarchitecten en kunstenaars. We willen dit planmatig aanpakken, want nu zijn kunstwerken her en der verspreid en op sommige plaatsen is er helemaal niets te zien. Steegjes en blinde gevels worden bijvoorbeeld het voorwerp van street-art, poëzie krijgt een plekje in de straten en pleintjes worden voorzien van sculpturen. Slechts weinig Vlaamse gemeenten hebben een dergelijk plan. Gent en Kortrijk zijn voorbeelden op dat vlak. Met Ieper schieten we nu tekort en die achterstand zullen we nu inhalen door pionierswerk te verrichten.”

Verhalen en babbelbanken

De stad zal haar inwoners oproepen om verhalen in te dienen. “Die verhalen worden samen met dé Academie live vertaald in gedichten en tekeningen tijdens speciale verhalenavonden op het Geiteneiland”, vervolgt Valentijn Despeghel. “Dit eiland is een plaats die enkel bereikbaar is via een gang onder de Vestingen. De gecreëerde kunst op het eiland wordt later in het straatbeeld gebracht.”

Nieuwe babbelbanken moeten ook voor meer beleving zorgen. “De Dienst der Gedroomde Gewesten ontwerpt drie babbelbanken die gemaakt worden door leerlingen van het KTA. Elke bank zal plaats bieden aan 20 tot 30 mensen, die zo meer buiten komen en genieten van de openbare ruimte. De eerste komt er tegen de zomer. De locaties zijn aandachtzones in de kans-armoede-atlas, zoals de achterkant van het station, de Hovelandwijk en het Zaalhof.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier