“Mentaal ‘onwelzijn’ is hoog”
Vanaf nu kunnen jongeren tussen 12 tot 25 jaar die het mentaal moeilijk hebben, terecht in het OverKophuis aan de Groeningestraat 20 in Kortrijk. Zij kunnen er leeftijdsgenoten ontmoeten, kunnen er terecht met al hun vragen of er gewoon rondhangen. “Hun welzijn staat centraal”, zegt schepen van Jongeren Bert Herrewyn.
Enkele jaren geleden startte in Kortrijk het Jongerenwelzijnsproject JUMP. Kortrijkse en regionale professionele krachten die werkten rond het mentaal welzijn van kinderen en jongeren bundelden daarin hun krachten. “De bedoeling was om jongeren in de regio die met een hulpvraag zaten niet langer aan hun lot over te laten, niet met wachtlijsten te werken, maar snel een antwoord op de noden van de jongeren te bieden”, zegt schepen van Jongeren Bert Herrewyn (Vooruit).
Uit JUMP ontstond een sterke jongerenwerking: een open groep jongeren met eigen ervaring in het jeugdwelzijnswerk of de jeugdhulp die andere jongeren willen bijstaan. “De oproep van het Vlaams Agentschap Opgroeien rond de oprichting van een OverKophuis deed de jongeren en de professionele partners van JUMP dromen. Ze wilden daar hun schouders onder zetten”, vult schepen van Welzijn Philippe De Coene (Vooruit) aan. De coronapandemie zorgde voor een stroomversnelling.
EEN PLAATS OM JE HART TE KUNNEN LUCHTEN
“Eind 2020 peilden we in de bevraging ‘Oe ist? Jong Kortrijk over corona’ naar het welbevinden van de jongeren: 49,1 procent gaf aan zich minder goed te voelen, 12,4 procent zat echt niet goed in het vel. Een belangrijk signaal, want de helft van de mentale gezondheidsproblemen ontwikkelen zich immers tegen de leeftijd van 14 jaar, drie kwart tegen de leeftijd van 25 jaar. Uit de bevraging kwamen heel wat voorstellen, niet in het minst gericht op meer ontmoeting onder leeftijdsgenoten en een plaats om je hart te kunnen luchten”, aldus schepen Herrewyn. “We scoren slecht in Zuid-West-Vlaanderen, het ‘mentaal onwelzijn’ is vrij hoog. De belangrijkste doodsoorzaken bij jongeren zijn verkeersongevallen en zelfdoding. De coronacrisis drukte ons nog meer met de neus op de feiten. Zo was thuisonderwijs mentaal niet evident voor veel jongeren”, zegt de schepen van Welzijn. “De jongeren van JUMP hebben dit ter harte genomen. Zo maakten ze zelf het businessplan op voor het subsidiedossier. Want jongeren zijn niet enkel welkom in het OverKophuis, ze bouwen zelf de werking uit: een werking voor en door jongeren.”
GEEN NUMMERTJE
De inhoudelijke werking van het OverKophuis wordt begeleid door Vicky Corthals, Steven Lefever en Mahnoosh Dajbord via het CAW, het centrum voor Algemeen Welzijnswerk, en Melanie Reynaert via jeugdwelzijnswerk AjKo. “Veel jongeren hebben het moeilijk om over hun mentale problemen te praten. De drempel naar een psycholoog is vaak te hoog. Wij nodigen ze uit om spontaan binnen te wandelen en leeftijdsgenoten te ontmoeten in een huiselijke sfeer: we hebben knusse woonkamers, een knutsel- en spelletjeskamer met een biljart, een keuken en een tuin. We organiseren ook activiteiten. Het praten komt wel vanzelf. Hier luisteren wij als leeftijdsgenoten echt naar jongeren met mentale zorgen”, aldus Vicky Corthals. De 20 begeleidende jongeren bestaan uit onder meer Lou, Yana en Tiebe. “Bij ons ben je geen nummertje en je wordt niet op een wachtlijst gezet”, vertelt Yana. “Mooie dingen gebeuren als je de negatieve dingen zoals frustraties loslaat. Vanuit onze eigen ervaring kunnen we jongeren met mentale zorgen helpen”, zegt Tiebe.
Het OverKop-huis is deze maand open op 13, 14, 15, 18, 21, 27 en 30 oktober. Daarna volgt een evaluatie met de jongeren om te zien waar uitbreiding nodig is. De komende 3 jaar trekt de Vlaamse overheid via het Agentschap Opgroeien 100.000 euro subsidie per jaar uit voor de OverKopwerking binnen het werkingsgebied van W13. Stad Kortrijk staat in voor de werkingskosten en het gebouw van het OverKophuis. In 2022 bouwen de OverKop-medewerkers antennepunten uit in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier