Meeuwenteam voortaan ook actief in Blankenberge
Ook Blankenberge schakelt voortaan het meeuwenteam in om de overlast tijdens het broedseizoen tegen te gaan. “We hebben meteen al een 15-tal meldingen ontvangen, en het seizoen piekt pas in mei”, zeggen Marc Verborgh en Nathan Noels.
Meeuwen en de zee, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch blijven ze jaarlijks voor overlast zorgen, zeker in deze periode waarin ze weer beginnen te broeden en in groten getale nesten maken op daken van gebouwen.
“Dat betekent weer lawaaihinder in de vroege uurtjes, bevuiling door uitwerpselen, opengepikte vuilniszakken en zelfs schijnaanvallen”, weet ook milieuschepen Jurgen Content (Vooruit). Het huidig stadsbestuur veranderde het geweer echter van schouder en stapt, in navolging van Oostende, over op de preventieve aanpak. Geen geëxperimenteer meer met drones en anticonceptie dus, Blankenberge roept de hulp in van het professionele meeuwenteam dat tips geeft en naar duurzame oplossingen zoekt.
“Weet dat meeuwen een beschermde diersoort zijn. Als burger is het verboden om zelf nesten weg te nemen, eieren te vernietigen of de meeuwen te verjagen. Van zodra er jongen in het nest aanwezig zijn, mag er niet meer tussengekomen worden”, aldus Jurgen Content. Voortaan maak je dan een melding via het e-loket, de brandweer contacteren is dus verleden tijd.
“Die willen we hiermee zoveel mogelijk ontlasten”, klinkt het. Het voordeel van het e-loket is volgens schepen Content dat het veel sneller werkt. “En de interventies zijn zo ook volledig traceerbaar. Op die manier kunnen we locaties met veel overlast goed in kaart brengen en gerichte acties op poten zetten.”
Nepeieren gebruiken
Het meeuwenteam van VOC Oostende zet vooral in op preventie. “Mensen zullen erop gewezen worden dat ze ook verantwoordelijkheden hebben. Zo kan je bijvoorbeeld zélf pinnen of netten spannen om te vermijden dat meeuwen een nest maken op je dak. Als er toch een interventie nodig is, kunnen wij binnen de twee dagen ter plaatse zijn. Dat is sneller dan de brandweer, bovendien gaan wij selectiever te werk en is onze aanpak op termijn efficiënter.”
“De brandweer trok soms vijf jaar na elkaar naar dezelfde locatie om eieren te doorprikken”, zegt Marc Verborgh (52) van het meeuwenteam, dat daarnaast ook gebruikmaakt van nepeieren.
“Nesten wegnemen werkt niet, dan begint een meeuw gewoon opnieuw te broeden. En eieren weghalen, resulteert er juist in dat er méér eieren worden gelegd. De beste aanpak is nesten voorkomen”, aldus Marc Verborgh. De brandweer komt er enkel nog aan te pas wanneer er een hoogtewerker nodig is. “Bij een hellend dak bijvoorbeeld”, legt Marc Verborgh uit.
“Nesten wegnemen werkt niet, dan begint een meeuw gewoon opnieuw te broeden”
Marc Verborgh en zijn collega Nathan Noels (25) breidden hun actieterrein nu uit naar Knokke-Heist en Blankenberge. In Oostende zijn ze aan hun tweede seizoen bezig. “De mensen kennen daar dus onze werkwijze al een beetje, en de diervriendelijke aanpak wordt er over het algemeen wel goed onthaald. Al bestaan er natuurlijk ook meeuwenhaters voor wie we niets goed kunnen doen. Schiet ze van het dak , horen we soms, en we zijn vertrouwd met de uitspraak dat meeuwen de ratten van de zee zijn”, glimlacht Nathan.
Intelligente beestjes
“Maar wij vinden het een positief signaal dat de aanpak nu vanuit vogelbescherming gebeurt. De meeuw helemaal uit het stadscentrum bannen, zal toch nooit lukken. Daarvoor zijn het veel te intelligente beestjes”, klinkt het.
Overlast melden kan via www.blankenberge.be/aanvraag-interventie-meeuwen. Om ook in buurten met veel tweedeverblijvers meeuwennesten tijdig te kunnen opsporen, wil de milieudienst ‘straatambassadeurs’ inschakelen.
“Zij engageren zich ertoe om bij vermoeden van nestvorming in hun straat of buurt tijdig een melding te maken. Tweedeverblijvers zijn immers niet permanent aanwezig en weten dus vaak niet dat er een meeuwennest wordt gevormd op hun dak”, klinkt het.
Wie zich hiervoor geroepen voelt, kan zich aanmelden bij de dienst Milieu via 050 63 64 50 of via milieu@blankenberge.be. (Wim Kerkhof)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier