Meester Wim schrijft Drop je Dopje!, hét campagnelied voor de Nationale Dopjesweek

Meester Wim Pauwels stelt zijn nieuwe single Drop je Dopje! ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden voor. © MPM
Redactie KW

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) organiseert deze week de Nationale Dopjesweek. Wim Pauwels (54) uit Wervik schreef met ‘Drop je Dopje!’ het campagnelied. Hij geeft les aan het vierde leerjaar in basisschool Futura in de Hellestraat in Wervik. Zijn klas zingt het campagnelied mee.

Door Erik De Block

Het BCG is een mobiliteitsorganisatie die blindengeleidehonden opleidt voor personen met een visuele beperking. “Het lied is een ware meezinger”, vertelt Wim Pauwels uit de Donkerstraat. “Het is een lang verhaal hoe dat eigenlijk tot stand kwam. Het is allemaal zo’n twee jaar geleden begonnen toen een collega uit Ieper me vroeg om een campagnelied te schrijven. Eerlijk gezegd, het ‘Belgisch Centrum voor Geleidehonden’ kende ik helemaal niet.”

“Toen destijds die vraag kwam, was ik al bezig met andere muziek te schrijven en was er geen tijd voor nog iets extra’s. Op een bepaalde dag zag ik ergens een affiche over de Nationale Dopjesweek hangen en kwam het bij me spontaan op om hiervoor een nummer te schrijven. Op vrij korte tijd was het lied af en schreef ik het ‘Belgisch Centrum voor Geleidehonden’ aan.”

Duizend cd’s

“De maatschappelijk zetel bevindt zich in Tongeren. Ik nam dat initiatief niet om er geld aan te verdienen. Integendeel, ik doe het allemaal op vrijwillige basis en de opbrengst gaat integraal naar de werking van het BCG. Er zijn 1.000 cd’s en die worden tot nieuwjaar verkocht aan drie euro. Ondertussen is alles rond dat campagnelied aan het groeien en bloeien. Er zijn zelfs plannen voor een videoclip.”

Op de website van het ‘Belgisch Centrum voor Geleidehonden’ staat een luisterfragment. “De illustrator van de geslaagde cd-hoes is Marleen Verbeke uit Wervik”, vertelt meester Wim. “De hoes is zeer kindvriendelijk en zet aan tot iets doen.”

De hoes van de cd is ontworpen door Marleen Verbeke.
De hoes van de cd is ontworpen door Marleen Verbeke.© gf

Naast illustrator Marleen Verbeke dankt meester Wim ook Lotte Fontaine (backing vocals) en Patrick Biesbrouck voor de reproductie van de illustratie. Het vierde leerjaar van Wim Pauwels kreeg vorige week donderdagnamiddag het bezoek van Kris Vangramberen uit Tienen. Hij is blind en kwam naar de klas met zijn geleidehond Sella.

“We gingen Kris afhalen aan het station in Wervik en trokken dan samen te voet naar school”, vertelt Wim Pauwels. “Zijn vorige hond Gwenny was jarenlang de mascotte van de dopjesactie. De leerlingen hadden een interview met Kris die tevens een kleine demonstratie gaf met zijn nieuwe hond.” De negen Futurascholen in Wervik, Geluwe, Menen en Wevelgem zijn elk een inzamelpunt voor de plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrank en melkpakken. Futura Hellestraat wordt het hoofdinzamelpunt. Als actie naar De Warmste Week toe gaat men proberen om op een kindvriendelijke manier zo veel mogelijk singles van ‘Drop je Dopje!’ te verkopen.

Ook lessenbundel

Maar er is nog meer dan het lied van meester Wim. “Onder de noemer ‘Onderwijs van de toekomst’ schreef ik ook een bijhorende lessenbundel die via diverse kanalen zal worden aangeboden aan alle Vlaamse leerkrachten”, vertelt hij.

Wim Pauwels oefende het lied nog es in met zijn leerlingen.
Wim Pauwels oefende het lied nog es in met zijn leerlingen.© MPM

“Drop je Dopje! is naast een lied ook een vakoverschrijdend klasproject in de vorm van een lessenbundel waarin zowel taal, wiskunde, wereldoriëntatie, muzische vorming als media elkaar naadloos overlappen. Het belangrijkste is dat de leerlingen vanaf negen jaar hier op een leuke manier werken aan meerdere vaardigheden, kennis opbouwen en bewogen worden tot sociale cohesie.”

Wim Pauwels kwam in het voorjaar ook al in het nieuws. In de aanloop naar Dikketruiendag en in de sfeer van Youth for Climate wilde hij ook zijn steentje bijdragen voor een beter milieu en een gezonder klimaat. Vier van zijn bestaande nummers heeft hij toen herbewerkt en gebundeld in zijn nieuwe album, dat de toepasselijke titel ‘Milieudju Stop’ kreeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier