Meer vrouw op straat in Bredene: er komt een Marie Curiestraat

In de buurt van de oude Darwinwijk komt de nieuwe verkaveling met de Marie Curiestraat. © MM
Redactie KW

Bredene laat zich inspireren door de campagne en het aansluitende Canvasprogramma ‘Meer vrouw op straat’ van radiostem Sofie Lemaire. In de nieuwe verkaveling nabij de Darwinwijk komt straks de Marie Curiestraat.

Maria Curie (1867-1934) was een Pools-Franse schei- en natuurkundige en een pionier op het vlak van radioactiviteit. Curie ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium. De Marie Curiestraat komt vlakbij de Charles Darwinlaan te liggen en zal aansluiten op de door te trekken Zeelaan. Zowel Curie als Darwin waren bekende wetenschappers. De andere straten in de nieuwe verkaveling zullen in de toekomst ongetwijfeld aansluiten bij dit wetenschappelijke thema.

In Bredene draagt vandaag, de leden van het koninklijk huis buiten beschouwing gelaten, slechts een straat de naam van een vrouw. De Germaine Vansteenkistestraat verwijst naar de Bredense, die ooit schepen was voor de BSP. Met de Marie Curiestraat speelt het gemeentebestuur net als vele andere steden en gemeenten in op de groeiende aandacht voor vrouwelijke straatnamen, die radiopresentatrice Sofie Lemaire aanwakkerde. Helemaal definitief is de nieuwe naam nog niet. De gemeenteraad moet de straatnaam eerst voorlopig vaststellen. Na gunstig advies van de cultuurraad en een openbaar onderzoek kan de straatnaam vervolgens definitief vastgelegd worden. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier