Meer en meer hippe zaken op Oosteroever, Restaurant Marina opent op 18 maart

Vida voor de nieuwe Marina. © GLO
Gillian Lowyck

Na jaren van minder goed nieuws van op de Oosteroever – afbraken, onteigeningen, protest tegen de hoogbouw, de visserij die achteruitboert… – lijkt het tij heel voorzichtig te keren. Nadat restaurant Storm van chef Michiel Rabaey vorige zomer opende, vestigt het bekende Italiaanse restaurant Marina zich hier ook definitief én komt er zelfs een hippe conceptstore en koffiebar. “Wij willen ons steentje bijdragen en meeschrijven aan dit mooie verhaal”, vertelt Vida Acquaro van Marina.

Terwijl het ene na het andere appartementsgebouw op de Hendrik Baelskaai afgewerkt raakt, komen er ook meer en meer nieuwe handelszaken. Restaurant Storm van Michiel Rabaey en Nathalie Hiele was de eerste en opende vorige zomer de deuren. Ondertussen kreeg de zaak 13,5 op 20 in Gault&Millau.

De hoogst genoteerde Oostendse zaak in die gids – 14 op 20 – is restaurant Marina dat in het voorjaar de sprong over de havengeul waagt en verhuist naar de Hendrik Baelskaai. In 1973 startte Domenico Acquaro zijn Italiaans restaurant langs de Albert I-promenade 9. Enkele jaren geleden nam zijn dochter Vida de zaak over.

46 jaar en twee weken

De vernieuwde Marina opent op maandag 18 maart de deuren. “Mijn papa opende de zaak op 5 maart en het zal dus jammer genoeg niet precies 46 jaar later zijn, maar 46 jaar en twee weken”, glimlacht Vida. In het restaurant zijn werkmannen nog druk bezig om alles klaar te stomen voor de opening. “Wij zetten graag in op wijnen. Wie binnenkomt, zal meteen een wijncel zien. Daarnaast zullen we ook werken met een open keuken. Ons servicemeubel – waarmee de vermaarde sabayon aan tafel wordt geklopt – nemen we ook mee naar de nieuwe zaak. Dat het nog altijd aanvoelt als de Marina, daar hechten we belang aan.”

“Vandaag hebben we een zestigtal couverts”, gaat Vida verder. “Dat aantal zal wat worden uitgebreid met een 35-tal extra plaatsen. We creëren een ruimte in de zaak die wat meer afgescheiden is voor feestjes, teambuildings, vergaderingen… Dat het iets groter zal worden, is dus een uitdaging. We zullen nu ook eindelijk plaats hebben voor een mooi zonneterras.”

Ruimte voor een zonneterras was een van de redenen dat Vida de zaak verhuist naar de Oosteroever. “Er zijn natuurlijk verschillende redenen. Ik wilde graag iets kopen. Daarnaast hebben wij een heel vast en trouw cliënteel. Er zitten daar ook mensen bij uit het binnenland die vaak problemen ondervinden om Oostende binnen te rijden. Zeker wanneer er van alles te doen is in de stad loopt het allemaal vast. Hier kan je vlakbij parkeren, neem je het overzetbootje en ben je direct in het centrum… En het zonneterras uiteraard! Daarvoor zaten we aan de Albert I-promenade aan de verkeerde kant.”

“Ik wilde ook mijn eigen ding kunnen doen met de zaak en wat loskoppelen van mijn papa. Dat was misschien ook wel gelukt in het oude restaurant, maar het blijft iets wat niet van jou is hé. Nu zijn er veel klanten die al niet kunnen wachten om naar de Baelskaai te komen, mensen die niet echt fan zijn van het interieur bijvoorbeeld. Voor mij persoonlijk doet dat er niet toe. De bediening, de sfeer en wat er op je bord ligt is voor mij duizend keer belangrijker. Hier zullen we het dus wat moderner maken. Maar het blijft Italiaans hoor”, knipoogt Vida.

Nieuw hoofdstuk

De verhuizing naar de Hendrik Baelskaai is voor Vida geen gok. “We zitten hier inderdaad wat buiten het toeristische centrum, maar wij zijn geen tearoom die het moet hebben van de grote massa. We geloven ook echt in de Baelskaai. Het is hier wat rustiger, er heerst een andere sfeer… En er is enorm veel potentieel. De stad en Toerisme Oostende zetten in op gastronomie en dat merk je. Oostende leeft en dat hoor je overigens ook bij bouwpromotoren en notarissen: er wordt veel verkocht.”

Ik denk dat deze wijk een echt mooie aanvulling zal zijn op Oostende – Vida Acquaro

“Ja, wij geloven echt in het project. De mensen zullen ademruimte hebben in ons nieuw restaurant. Ik denk dat deze wijk een echt mooie aanvulling zal zijn op Oostende. Het heeft wat tijd nodig, maar er komen meer en meer toffe zaken bij. En ik ben blij dat wij ons steentje kunnen bijdragen”, glundert Vida. “We gaan nu de laatste vijf weken in aan de Albert I-promenade, dus mensen die nog eens willen komen eten: nu is het moment. Of we ginder afscheid gaan nemen? Goh, voor mijn papa zal het natuurlijk een heel emotioneel moment zijn. Maar ik denk dat we eerder de opening zullen vieren. Het is een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de Marina.”

Maritiem

Nog voor de zomer slaat er nog een nieuwkomer de tenten op langs de Oosteroever. Technisch gezien niet langs de Baelskaai, maar wel op de hoek van de Victoriastraat en de Fortstraat. Kabine is een family conceptstoreen koffiebar uit Koksijde, vorig jaar opgericht door Eliza De Waele. “Toen we startten met Kabine was het altijd al de droom om meerdere winkels uit te baten”, vertelt ze. “De hele look and feel van de winkel straalt het maritieme uit. Wij zijn echt verbonden met de zee. Dat we niet naar Antwerpen of Gent zouden gaan, maar aan de kust blijven, was evident.”

Het team van Kabine (Eliza staat rechts bovenaan) bij de ondertekening van het contract met Bart Versluys.
Het team van Kabine (Eliza staat rechts bovenaan) bij de ondertekening van het contract met Bart Versluys.© GLO

Op de hoek van de Fortstraat en de Victorialaan komt een 475m² groot nieuwbouwpand waar Kabine zich nog voor de zomer zal vestigen. “De Oosteroever sprak ons aan, omdat het een volledig nieuw stadsdeel is”, gaat Eliza verder. “Het is volledig nieuw, maar toch nog dicht bij haven en zee.” In Kabine kan je terecht voor geboortelijsten, interieuraccessoires en cadeautjes. Daarnaast komt er ook een plek waar je kan ontbijten, brunchen en koffie drinken. “Het is echt de bedoeling dat mensen er een dagje van maken.”

Hotspot

Eliza koos er bewust voor om buiten het stadscentrum te zitten. “Onze winkel in Koksijde ligt ook niet in de winkelstraat. Doordat veel mensen hun geboortelijstje bij ons leggen, hebben we veel parking nodig. We geloven echt in deze nieuwe wijk. Helemaal afgewerkt zal dit echt een nieuwe hotspot aan zee zijn.”

Kabine opent op 1 juli de deuren. “Nog heel wat werk dus, want nu staat er nog zo goed als niets”, lacht Eliza.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier