Meens bedrijf heeft bijzondere camera: “Ik kan vraag naar coronascanners niet bijhouden”

De scanner meet meteen wie besmet is met een virus. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het coronavirus woedt in alle hevigheid. Veel bedrijven zitten in de problemen door de pandemie. Bij de Meense firma Avalasia staat de telefoon echter niet stil. Het bedrijf ontwikkelde een toestel dat grote groepen mensen kan scannen op ziektes als ebola, SARS en nu ook het coronavirus. “Ik kan de vraag naar detectietoestellen nauwelijks bijhouden” klinkt het bij zaakvoerder en Menenaar Nico Ramacker (47).

Nico overdrijft niet wanneer hij zegt dat zijn toestellen overal ter wereld gevraagd worden. Om de haverklap rinkelt de telefoon en wanneer die bezet is, laat zijn gsm zich horen. Zowel binnenlandse als buitenlandse klanten hopen een plaats op de, ondertussen ellenlange, wachtlijst te kunnen bemachtigen. “We zijn hier de enige die beschikken over detectietoestellen die het coronavirus op afstand kunnen detecteren en dat nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje”, klinkt het bij Nico.

Grote groepen mensen

“Vorig jaar in november was ik aanwezig op de Milipol-beurs in Parijs.” Nico praat terwijl hij zijn gsm-toestel even op stil zet. “Ons Avalasia 236IR-systeem is een thermisch cameraschild dat grote groepen mensen kan scannen. Op luchthavens of aan grensovergangen, waar vaak mensen in groep passeren, kan het systeem aan de hand van lichaamstemperaturen besmettingen zoals ebola of SARS detecteren. De camera’s zijn zo accuraat dat ze tot op 0,03 graden precies gaan meten. Wanneer iemand het systeem triggert, worden meteen de nodige instanties op de hoogte gebracht.”

https://www.youtube.com/watch?v=PnnXU8R6RJM

In november was er van corona nog geen sprake, maar de bezoekers van de beurs waren Nico alvast nog niet vergeten. “Ebola, SARS of zelfs de vogelgriep, het zijn virusziektes die op een gelijkaardige manier gedetecteerd kunnen worden. Ons cameraschild kan dus ook perfect dienen voor het opsporen van het coronavirus. Vorige week kreeg ik plots een telefoontje van iemand die me in november op de beurs had gesproken en die wou meteen zo’n cameraschild kopen. Ondertussen is het een compleet gekkenhuis geworden en de afgelopen drie dagen stond de telefoon niet stil. Vaak lopen bestellingen per mail al binnen terwijl de klanten nog aan de telefoon hangen.”

Overheden

De voertaal van de gesprekken is veelal Engels, logisch volgens Nico. “Ondertussen hebben we bestellingen lopen voor Marokko, Nigeria, Egypte, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal en ook België”, klinkt het. “Het gaat meestal om overheden of grote instanties die zich goed willen voorbereiden tegen de coronadreiging of die besmettingen willen traceren”, gaat Nico verder. “Het betreft hier complexe toestellen waaraan een stevig prijskaartje is gekoppeld. Het zijn alvast geen toestellen voor particulier gebruik. Aan het tempo dat het orderboek gevuld raakt, lijkt het er alvast op dat de levertermijnen zullen stijgen. We kunnen de vraag echt niet meer bijhouden.”

Menenaar Nico Ramacker (47) met een draagbare oplossing.
Menenaar Nico Ramacker (47) met een draagbare oplossing.© CLL

Grote en complexe toestellen met een pittig prijskaartje, valt de particulier dan helemaal uit de boot? “Absoluut niet”, klinkt het meteen. “Voor net geen 500 euro hebben we al een degelijk en vooral draagbaar toestel. Het volstaat om het te richten op iemand en je krijgt meteen een complete uitmeting. Aan de hand van kleuren en ondersteund met cijfers spot je meteen de mensen die drager zijn van het virus. Het kan trouwens nog compacter. We hebben kleine modules die je op je smartphone kan klikken. Ook die toestelletjes doen prima werk wanneer het gaat over het detecteren van een virus.”

Zelf in quarantaine

Pittig detail: in het verleden maakte Nico van dichtbij mee wat een epidemie en een quarantaine als impact kunnen hebben. “In 2003 was ik voor mijn toenmalige werkgever in China om er zaken te bespreken”, vertelt hij. “Op dat moment brak de volledige SARS-epidemie uit. Ik heb toen 6 maanden in quarantaine gezeten en ik mocht het land niet uit. In China doen ze geen half werk wanneer het op dergelijke zaken aankomt. Een lockdown is net zo eng als het klinkt. Niets of niemand kan vertrekken en vluchten blijven gewoon aan de grond, zonder uitzondering. Na 6 maanden en ontelbare controles kreeg ik dan uiteindelijk groen licht en mocht ik vertrekken.”

Wie zich zelf wil wapenen tegen eventuele besmettingen, kan info vinden op de website van de Menenaar. www.avalasia.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier