Maxim Vandewiele uit Roesbrugge finalist Junior Wiskunde Olympiade

(foto MD)
Redactie KW

Maxim Vandewiele (16) is gebeten door de wiskundemicrobe en mag naar de finale van de Junior Wiskunde Olympiade. Deze finale heeft plaats op woensdag 24 april in Brussel.

Maxim Vandewiele is de zoon van Mario en Elke Callebaut en woont in de Roesbruggestraat. Hij volgt de richting industriële wetenschappen aan het VTI in Poperinge. Samen met zijn klas nam hij deel aan de Junior Wiskunde Olympiade. “We zitten met elf leerlingen in onze klas dit jaar”, begint Maxim te vertellen. “Samen met het derde jaar namen we in januari deel aan de eerste ronde van de Junior Wiskunde Olympiade. Deze ronde bestond uit het beantwoorden van dertig wiskundige vragen in vier uur. De antwoorden bestonden uit vier keuzemogelijkheden en daarmee werden dan punten toegekend. Over heel Vlaanderen nemen 22.000 leerlingen deel aan deze ronde, die plaatsvindt in de deelnemende scholen zelf”.

Europese olympiade

“Na die eerste ronde waren we nog met drie van de klas die naar de tweede ronde mochten gaan”, vervolgt Maxim. “Deze ronde vond plaats in de Kulak, samen met alle geselecteerden van onze provincie. Hier moesten we minimum 107 op 150 halen en ik zat aan 111. Als enige van de school behaalde ik een finaleplaats. Die finale vindt plaats op woensdag 24 april in Brussel en bestaat uit vier open vragen, te beantwoorden in drie uur. Uit de finalisten mogen de beste Vlaamse finalisten het nog opnemen tegen de Waalse finalisten. Daarna bestaat er nog een gelijkaardige olympiade op Europees niveau en met finalisten van verschillende landen, maar zover zijn we nog lang niet. Ik nam vorig jaar ook al deel, maar geraakte toen niet verder dan de tweede ronde.”

Voorbereiding

“Wiskunde interesseert mij enorm en dat al sinds het vijfde leerjaar. Toen kregen we regelmatig toepassingsvraagstukken en dat trok mijn interesse. Ik volg nu een richting met zes uur wiskunde, volgend jaar worden er dit zeven. Doordat wiskunde mij zo interesseert, zoek ik nog regelmatig zelf zaken op. Ik nam ook de examens van de olympiade van vorige jaren door en dat helpt wel ter voorbereiding. Na het middelbaar zou ik graag verder studeren in een wiskundige richting of informatica, bijvoorbeeld als leerkracht wiskunde of als programmeur”, aldus Maxim tot besluit.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier