Maurice uit Woesten blaast 100 kaarsjes uit: “We leven dag per dag en zien wel wat de toekomst brengt”

Yvette en Maurice, omringd door hun drie dochters en schoonzonen. © RVL
Redactie KW

Het is niet aan iedereen gegeven, maar Maurice Ollevier uit de Vlasbloemstraat mocht onlangs zijn honderdste verjaardag vieren met zijn familie. Samen met zijn vrouw Yvette zijn ze ook al 76 jaar getrouwd.

Maurice werd geboren op 20 april 1924 in Woesten als jongste in een landbouwersgezin met vijf broers en een zus. Hij begon zijn loopbaan, net als zoveel andere jonge mensen in die tijd, als fabrieksarbeider in Frankrijk. Nadien was hij bij de firma Govaert tewerkgesteld in de wegenbouw, maar bijna heel zijn carrière was hij metser. Maurice leerde Yvette Haelewyn (95) kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Sinksenkermis in Woesten. “Yvette was pas vijftien jaar toen ik haar voor de eerste keer zag, een snel jong meisje”, zegt Maurice trots. “Ik nodigde haar uit om samen te walsen en het klikte meteen, zowel op als naast de dansvloer. We trouwden toen Yvette 19 jaar was. En we zijn steeds blijven dansen, iets wat we tot voor enkele jaren wekelijks deden. Maar onze benen willen niet meer mee”, lacht Maurice. Er werden drie dochters geboren. Mauricette (74), getrouwd met Luc Praet, Rosette (73) huwde met Frans Deberdt en Suzette (70) met Rik Verkruysse. Er zijn drie kleinkinderen, negen achterkleinkinderen en één achterachterkleinkind.

Ritje naar zee

Maurice is nog heel fit en zorgt voor zijn echtgenote. Daarnaast is hij nog steeds actief in zijn grote tuin en rijdt hij zelf nog met de auto. “Dat mogen ze mij niet afpakken”, zegt een vastberaden Maurice. “Ik zou niet zonder kunnen, het is onze vrijheid. Niet dat ik verre ritten doe, maar hopelijk lukt het om deze zomer nog eens naar de zee te rijden. Dan wandelen we samen langs de dijk en duw ik Yvette in haar rolwagen. We stoppen dan ook om een koffie te drinken en een wafel te eten.”

Maurice hoopt om samen met zijn vrouw zo lang mogelijk in hun huisje, langs de landelijke Vlasbloemstraat te kunnen blijven wonen. “We leven dag per dag, en zien wel wat de toekomst ons brengt”, besluit Maurice. (RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier