Mascottes fleuren kleuterblok Arnoldusschool Oudenburg op

© LI
Redactie KW

Dat de coronatijd ook positieve impulsen kan geven, is te bewonderen in basisschool GO! Arnoldus. Daar sloegen Jurgen Vanmassenhove en Anja Baeckelandt de handen in elkaar om op een kale muur van de kleuterklasjes de drie mascottes van de jongste kinderen te schilderen. “Het resultaat mag gezien worden.”

In normale tijden zijn Jurgen Vanmassenhove (45) en Anja Baeckelandt (50) buschauffeur bij de scholengroep Stroom. Omdat hun algemene directeur Chris Vandecasteele hen niet op technische werkloosheid wilde zetten, boden Jurgen en Anja hun diensten aan bij enkele scholen van de groep.

Liters verf

Dat viel niet in dovemans oren van directeur Vera Verlinde van basisschool Arnoldus Oudenburg. Zij had wel wat schilderwerken in petto en had nog liters verf staan. Het tweetal kon meteen aan de slag. Meerdere delen van het hoofdgebouw, zoals enkele muren, kregen een nieuw laagje verf.

“Ik vroeg de directeur, nadat alle werkjes opgeknapt waren, of ze soms nog buitenmuur had die wat verf kon verdragen. En ja, dat had ze, want een niet zo fraaie muur bij het binnenkomen van de schoolpoort aan de kleuterblok mocht wel in het wit worden geschilderd”, vertelt Jurgen Vanmassenhove.

Jurgen en Anja knapten ook dit werk voor de school op. Maar ze waren niet echt tevreden over de muur die wel heel proper was, maar kaal bleef. Directeur Vera zag meteen wat er te kort was: enkele tekeningen. “Juf Els kwam met het idee op de proppen om er mascotte Jules van haar klas, de allerkleinsten, op te schilderen. En misschien dan ook die van de andere klasjes, Loulou en Pompom, dacht ik. Ik stelde het idee voor aan Jurgen en Anja en zij waren meteen enthousiast”, zegt Vera Verlinde.

Figuren op de muren

Dat Jurgen dit zou aankunnen, wist de directeur al, want hij had al water geschilderd rond de boot die op de kleuterspeelplaats staat en er visjes in getekend. “Ik heb vroeger veel stripfiguren getekend op A4-formaat. Maar levensgrote exemplaren zou iets anders worden”, lacht Jurgen.

“Levensgrote stripfiguren tekenen zou iets anders worden”

“Ik heb eerst een voorontwerp gemaakt en via een computerprogramma de figuren op de muur gebracht. Het moeilijkst waren de verhoudingen, maar het lukte om ze op de muur te tekenen. Anja, die sterk is in het maken van kleurencombinaties, hielp bij het inkleuren. We hebben hiervoor een verf gebruikt zoals Crystal Ship in Oostende. Het is natuurlijk de bedoeling dat de tekeningen bij regen en wind intact blijven”, legt Jurgen Vanmassenhove uit.

“Iedereen op school en zelfs de buren zijn zeer opgetogen met het resultaat”, zegt Vera Verlinde. “Ik ben zelf ook heel tevreden met het resultaat. Ik had nooit gedacht dat het zo mooi zou worden”, voegt Jurgen er aan toe. “Ja, ik ben verschoten van mezelf.”

Passie

Dat Jurgen Vanmassenhove over veel talent beschikt, bleek al toen hij als tiener plastische kunsten volgde in het Stimjo, nu Ensorinstituut in Oostende. “Stripfiguren tekenen was toen al mijn passie. Misschien moet ik die passie maar weer eens oprakelen”, knipoogt Jurgen.

(LI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier