Marktkramer uit Kanegem ijvert om weer (boeren)markten toe te laten

Baziel De Zutter wil weer markten. © TVH
Tom Van Houtte

“Als klanten afstand kunnen bewaren bij de bakker of de slager, waarom zou dat dan niet kunnen aan een marktkraam?” vindt Baziel De Zutter.

De aardappel- en zuivelhandelaar van het Moeninckhof in Kanegem dringt er bij gemeentebesturen op aan om weer markten toe te laten. En dan in het bijzonder de wekelijkse markt en boerenmarkt in Tielt. “Mijn vrouw Veronique Vandeputte en ik staan normaal elke week op acht markten. Nu die er niet meer zijn, is onze verkoop tot een derde teruggevallen, omdat alleen onze hoevewinkel overschiet”, zegt Baziel.

“Als mensen afstand kunnen bewaren bij de slager of de bakker, waarom zou het dan niet kunnen op de markt? Trouwens, zo zal het er ook in de toekomst aan toegaan.”

Schepen: “Maatregelen niet te handhaven”

Volgens schepen van Lokale Economie en Markten Hedwig Verdoodt (CD&V) moet het stadsbestuur de vraag nog ten gronde bespreken, maar ze ziet niet in hoe bijvoorbeeld de boerenmarkt zou kunnen plaatsvinden zonder te zondigen tegen de geldende maatregelen. “De markt is een sociaal gebeuren. Stel je voor dat we zaterdag voedingskramen toelaten, dat zijn het trouwens bijna allemaal. Met het goede weer dat wordt voorspeld, is de kans groot dat er een massa volk afkomt. Dan kunnen ‘social distancing’ en het samenscholingsverbod onmogelijk worden gehandhaafd. Ik stel trouwens vast dat ook de buurgemeenten geen markten toelaten.”

“Andere gemeenten zouden moeten volgen”

“Tielt kan een voorbeeld stellen, maar dan zouden de andere gemeenten moeten volgen. Het zou onzinnig zijn dat Oostrozebekenaren wel bij ons naar de markt kunnen, maar niet in eigen gemeente”, zegt Baziel nog. “Ik pleit niet alleen in mijn eigen voordeel, maar voor alle markten, marktkramers en hun klanten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier