Marktkramer Ruben Bovijn uit Pittem is weer aan het werk: “Het was echt aftellen”

(foto Jan)
Redactie KW

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat vanaf 18 mei de wekelijkse markten weer konden plaatsvinden, zij het met bepaalde beperkingen. Dat was goed nieuws voor Ruben Bovijn, die stond te popelen om weer te starten.

“Ik was echt wel blij dat we opnieuw van start mochten gaan want het thuiszitten begon mij de keel uit te hangen” vertelt Ruben Bovijn. “De eerste week heb ik nog gebruikt om het marktkraam weer wat op orde te zetten en samen met mijn vader op ons fruitbedrijf wat onderhouds- en herstellingswerken te doen maar de laatste weken was het echt aftellen naar het moment dat we weer naar de markt konden, niet in het minst door het inkomensverlies dat we geleden hebben. Gelukkig mocht onze hoevewinkel wel open blijven.”

“We hebben wel gemerkt dat meer mensen naar de winkel gekomen zijn. Dat zal wellicht ook te maken hebben met het feit dat de Boerenmarkt in Tielt niet meer doorging en bepaalde klanten dan maar besloten naar onze winkel te komen. Daardoor hebben we een stukje van het inkomensverlies kunnen compenseren, maar dat maakt uiteraard het verlies door het wegvallen van de markten niet goed.”

Maatregelen

“Uiteraard hebben we heel wat maatregelen genomen voor onze eigen veiligheid en die van de klanten. Zo voorzien we diverse busjes met handgel, heb ik een spuitbus om het kleingeld te ontsmetten en dragen mijn helpers en ik een plastic scherm. Ik heb bewust voor dit laatste gekozen omdat ik een mondmasker zeer onpersoonlijk vind. Als marktkramer heb je echt wel interactie met je klanten. Je vertelt een grapje of lacht eens om een opmerking. Met een mondmasker vallen die emoties als het ware weg.”

“Naast al deze hygiënische maatregelen hebben we ook praktische aanpassingen gedaan. Zo mogen de klanten de groenten of het fruit niet aanraken, maar worden deze door ons in een zakje gestopt. Proevertjes zijn uiteraard verboden. In tegenstelling tot vroeger ontvangen de helpers ook geen geld meer. Alle betalingen lopen via mij zodat ik de enige ben die eventueel een beetje dichter bij de klant kom. Ik raak dan weer geen producten aan, zodat eventuele besmetting tussen het ontvangen geld en onze goederen uitgesloten is.”

“Ik maak met lege kratten ook een soort gangen, zodat de klanten verplicht zijn afstand te bewaren. We werkten vroeger al met een systeem van nummertjes trekken, wat nu het dringen zal voorkomen.”

“De markt is niet alleen een plaats om inkopen te doen maar heeft ook een sociale functie”

“Op de markten zelf geldt eenrichtingsverkeer en worden de bezoekers geteld door de marktcomités. De ingestelde regel van de overheid om maximaal 50 kramen toe te laten, vind ik weinig zinvol. Op kleine markten zullen de kramen toch wel dicht op mekaar staan, terwijl op grotere markten nuttige plaats onbenut zal blijven. Een bepaald aantal vierkante meter per kraam of een vastgestelde afstand tussen twee kramen was veel zinvoller en logischer geweest. Mensen die het contact toch nog tot het absolute minimum willen beperken, kunnen een bestelling doorgeven via mail naar bovijnr@hotmail.com of via 0497 97 91 11. De bestelling kan dan in de hoevewinkel of op de markt afgehaald worden.”

Niet alleen ouderen

We vroegen Ruben ook of hij denkt dat de coronacrisis een weerslag zal hebben op het succes van de markten. “Ik denk het eerlijk gezegd niet. Voor veel mensen is de markt niet alleen een plaats om inkopen te doen, maar ook een sociale ontmoetingsplaats. We merken dat een deel van de mensen echt wel een stuk van de voormiddag op de markt doorbrengen. Ze ontmoeten kennissen en slaan eens een babbeltje met vrienden of de marktkramers.”

“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het niet alleen ouderen die naar de markt komen. We zien ook jonge mensen die voor of na het werk komen, jonge moeders, mensen die in verlof zijn en ik heb zelfs klanten die vier vijfde werken en de vrije dag bewust op de marktdag plannen. Wat de financiële weerslag zal zijn, zullen we uiteraard moeten afwachten. Ik kan mij wel voorstellen dat marktkramers die bijvoorbeeld kleding verkopen een bepaalde terugval kunnen hebben maar voor ons met ons voedingskraam zal de daling in omzet naar mijn mening nog meevallen.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier