Marjolein Decroix blijft razend ambitieus in het skiën

Marjolein Decroix: "Ik kom enkel na het skiseizoen terug naar huis." (gf)
Redactie KW

Marjolein Decroix (27) werd geboren in Ieper, woont officieel in Poperinge maar verblijft al enkele winterseizoenen in Frankrijk. “De voorbije maanden zijn niet verlopen zoals ik gehoopt had, maar het was ook niet slecht”, vertelt Marjolein.

“Op training gaat alles zeer goed en zit ik in dezelfde tijdsmarge van de andere meisjes die wél al resultaten hebben geskied, maar tijdens wedstrijden gaat het echter iets minder vlot”, aldus Marjolein. “Wij moeten altijd twee runs doen. Bj de eerste run start ik meestal bij de eerste vijftien. Afhankelijk van je resultaat in de eerste run wordt de top dertig omgedraaid, zodat de dertigste als eerste mag starten. Die regel zorgt ervoor dat je als dertigste veel putten en bulten hebt en dat is niet zo mijn specialiteit. Meestal is mijn eerste run goed, maar verlies ik bij mijn tweede run een paar plaatsen.”

“Heel die periode rond de Olympische Winterspelen is erg zwaar geweest”

Tegenwoordig traint Marjolein samen met een groep in het skigebied Les Trois Vallées. “De uitvalbasis ligt in Brides les Bains. Vanuit die gemeente kun je naar boven naar de skioorden Val Thorens, Meribel of Courchevel.” De Belgische skiester is niet zo vaak meer in Poperinge. “Ik kom enkel na het skiseizoen terug naar huis. Ik kom naar België om te werken als master LO. Vorige zomer heb ik gewerkt als physical coach bij Janssen Pharmaceutica, een groot bedrijf met een eigen fitness voor de werknemers, en als lesgever voor Sport Vlaanderen. Ook interims in het onderwijs probeer ik mee te pikken.”

Olympische Spelen

Op de vraag over het hoogtepunt van haar carrière antwoordt Decroix: “Als atleet moet je de Olympische Winterspelen zeggen, maar heel die periode is voor mij erg zwaar geweest.” Het BOIC gaf het olympisch ticket waarvoor Decroix aan de selectienormen voldeed namelijk aan een andere atleet. Decroix vond dat zij recht had op dat ticket en vocht dat aan en gelukkig kende de internationale skifederatie een extra plaats toe aan het BOIC. “Alles eromheen was mentaal zwaar, waardoor het altijd een beetje een dubbel gevoel zal blijven, ondanks mijn 38ste plaats. Een andere prestatie waar ik positief op terugblik is het WK van 2017 in Sankt-Moritz. Ik werd er 40ste, maar ben vooral tevreden dat ik daar volgens mijn capaciteiten geskied heb. Als je beneden komt en je hebt alles gegeven, dan kun je jezelf niet veel verwijten. Dit jaar is het mijn doel om in de Europa Cup de top dertig te halen. Op de gewone internationale wedstrijden wil ik echt beginnen winnen. Ik heb al meerdere keren een run gewonnen, maar natuurlijk moet je twee goede runs doen op dezelfde dag om te kunnen winnen.” (IVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier