Mariette Lauwyck viert haar honderdste verjaardag

Mariette Lauwyck, die maandag 25 maart 100 wordt, kreeg officiële gelukwensen. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

In wzc Meunyckenhof in Koekelare was het feest, want bewoonster Mariette Lauwyck blaast straks 100 kaarsjes uit. Uiteraard werd de eeuwelinge in de bloemetjes gezet.

Mariette werd geboren in Eernegem op 25 maart 1924 en heeft dus als jong meisje de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Ze was de dochter van Henricus (Henri) Lauwyck en Emma Schreel. Op 17-jarige leeftijd ontmoette ze Gaby Demey, met wie ze op 2 mei 1945 in het huwelijk trad. In de jaren 50 verhuisde het gezin naar Leuven waar Gaby in de fabriek van Marie Thumas werkte. Tien jaar later keerde de familie terug naar Eernegem, waar Gaby bekend werd als horlogemaker. De toenmalige BRT is destijds nog bij hen thuis een reportage komen maken voor het programma Terloops.

Breien en tuinieren

Mariette en Gaby maakten veel busreizen, vooral met het ziekenfonds naar de bergen. Het was trouwens op vakantie dat Gaby in 2003 overleed aan een hartaanval. Het gezin had twee kinderen, Christiane en Georges, die ondertussen beiden overleden zijn; Christiane stierf in 1983 op amper 36-jarige leeftijd aan kanker, Georges overleed in 2007 aan dezelfde ziekte. Er zijn ook vier kleinkinderen en enkele achterkleinkinderen.

Mariette ging zoals veel meisjes in die tijd naar de ‘naaischool’ en werd na haar huwelijk huisvrouw. Ze hield van breien en tuinieren. Ze reed ook tot haar 85ste nog met de fiets maar toen haar zicht begon te verminderen was dat niet langer mogelijk. Ook het breien en tuinieren moest ze opgeven. Kleinzoon Yves, de zoon van Christiane, vertelt dat ze nu nagenoeg blind is.

Mariette bleef wel tot haar 98ste thuis wonen, met de hulp van een huishoudhulp en thuisverpleging. Ze verzette zich lang tegen de verhuizing naar een woonzorgcentrum, maar trok uiteindelijk anderhalf jaar geleden naar wzc Meunyckenhof, waar haar zuster ook woont. Daar werd ze op 20 maart in de bloemetjes gezet voor haar nakende 100ste verjaardag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier