Marie-José Feys viert thuis haar honderdste verjaardag

Op haar honderdste verjaardag kreeg Marie-José Feys bezoek van het gemeentebestuur. We zien de eeuwelinge tussen haar kinderen Jozef, Frans en Marleen Recour; achteraan staan schepen Sylvie Thieren, Christiane Cambier, schepen Jacques Blanckaert, burgemeester Gerard Liefooghe, Dirk Van Hee, schepen Karolien Avonture en priester Jan. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Groot feest ten huize van de familie Recour-Feys in de IJzerstraat in Beveren-aan-de-IJzer waar Frans, Jef en Marleen Recour de honderdste verjaardag van hun moeder Marie-José Feys hebben gevierd.

Marie-José Feys werd op 27 maart 1924 in Izenberge geboren. Ze trouwde op 26 augustus 1947 met Roger Recour uit Beveren-aan-de-IJzer. Als kersverse bruid trok Marie-José in op de ouderlijke hoeve van Roger waar ook zijn ouders nog een tijdlang woonden. Ze namen de hoeve over en boerden uiteindelijk 43 jaar. Het echtpaar kreeg drie kinderen: Frans die met Christiane Cambier in Diksmuide woont, Jozef die nooit verhuisd is en voor zijn moeder zorgt en Marleen die met haar man Dirk Van Hee in West-Vleteren woont. Tom, Lies, Miet, Filip en Xavier zijn de kleinkinderen en er zijn ook vier achterkleinkinderen. Marie-José en haar man hebben samen een mooi en rijkgevuld leven gehad. In de zomer van 2017 mocht dit gelukkige echtpaar zijn zeventigste (!) huwelijksverjaardag vieren. Roger overleed in 2018 – dat was lastig, zegt Marie-José – maar hij mocht 94 jaar worden.

Thuis

Marie-José nam dus de kaap van honderd lentes. En omdat ze zo goed omringd is door haar kinderen, kon ze thuis blijven wonen. “Een groot geluk”, antwoordt Marie-José stil maar overtuigd.

“Mijn broer Jozef woont bij moeder en is er dus permanent”, vertelt dochter Marleen. “Er komt verpleging aan huis en ook ik rijd elke dag naar Beveren. Mijn broer moet immers ook een keer kunnen relaxen. En de eerder zeldzame keren dat wij allebei afwezig zijn, komt buurvrouw Rita mama enkele uurtjes gezelschap houden. Zulke buren zijn goud waard! Om het voor mama niet te lastig te maken, hebben we deze unieke verjaardag in drie etappes gevierd. Eerst met de hele familie, de dag zelf met het gemeentebestuur en een week later met enkele vriendinnen.”

Aan Marie-José zelf vroegen wij naar het geheim van zo’n lang leven. “Chance hebben en niet te veel naar den dokteur gaan om niet te veel pillen te moeten nemen”, knipoogt deze kranige dame die er meteen ook bij vertelt dat ze nog Kerk en Leven en Het Wekelijks Nieuws leest.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier