Maria Maddelein uit Gistel blaast maar liefst 103 kaarsjes uit

Het voltallig schepencollege trok naar de receptie om de kranige eeuwelinge enkele passende geschenken te overhandigen. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

Omwille van de coronapandemie zag ze twee verjaardagsfeesten in het water vallen, maar nu was het voor Maria Maddelein eindelijk tijd voor feest. De kranige dame is maar liefst 103 jaar oud. “We zijn iedereen dankbaar voor de vele kaartjes.”

Maria zag het levenslicht in 1919, weliswaar in Noord-Frankrijk. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten haar ouders naar Maisons-Lafitte, ten noorden van Parijs. Op de terugweg, in Croix nabij Lille, werd ze geboren”, vertelt dochter Rita. “Haar ouders, afkomstig uit Ieper, hadden een aannemersbedrijf en speelden een belangrijke rol bij de wederopbouw van de stad na De Groote Oorlog.” Via de jeugdbeweging leerde ze haar latere man kennen, Andries Desplenter uit Gistel. “Toen ze in 1947 trouwden, verhuisde het koppel naar Gistel. Ze zouden er hun hele leven in de Vaartstraat wonen”, gaat Rita door. “Eerst hadden ze een groothandel in voedingswaren, daarna was papa begin jaren 1970 de stichter van de eerste VAB-Rijschool in Gistel en Oostende. Papa is helaas veel te vroeg overleden, in 1980, maar mama heeft de rijschool zelf een tijdlang voortgezet. Ze heeft dus een pak Gistelnaars leren rijden (knipoogt). Ook ik ben in de rijschool gestapt om inwoners de kneepjes van het autorijden aan te leren”, geeft Rita mee.

Vergrootglas

Ondanks het vroege overlijden van haar man en twee van de drie kinderen (in 2000 en 2008, red.), hield Maria zich sterk. Ze zag een flink stuk van de wereld met mooie reizen naar onder meer Egypte, Marokko, Turkije, Griekenland en Sri Lanka. “En op haar 89 jaar ging ze nog naar de Elzas op reis”, zegt Rita. “Mama is echt een heel sterke madam. Ze heeft bijvoorbeeld geen rollator nodig, al moet je natuurlijk uitkijken voor een trapje of trede. Mama woont nu nog altijd bij mij in Gistel en samen stellen we het prima. Hier kan ze gaan en staan waar ze wil, slapen en eten wanneer het haar past. Ik weet niet of een rusthuis haar deugd zou doen. Mama drinkt nog elke dag haar glaasje witte wijn en leest nog dagelijks de krant. Met een vergrootglas!”, knipoogt ze.

Het verjaardagsfeest vond in Torhout plaats, meer bepaald in Grieks restaurant Socrates. “Mama genoot met volle teugen van het feest. Het zegt ook veel over hoe ze in het leven staat”, aldus dochter Rita.

“We kregen ook een pak kaartjes toegestuurd en zijn iedereen dan ook erg dankbaar. En ja hoor, zelfs op het feest las ze de gelukswensen in de kaartjes… met een vergrootglas.”

(TVA)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier